Locul în care au murit soții Ceușescu se transformă în mall. Cum arată acum unitatea militară

Data publicării:
ceausescu

Într-un ironic joc al sorţii, unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul soţii Ceauşescu se transformă, la aproape 30 de ani de la execuţia din ziua de Crăciun, într-un mall, cel mai de seamă exponent al capitalismului de care fostul dictator a încercat din răsputeri să ne ferească. Noul centru comercial se va întinde pe 70.000 de metri pătraţi.

Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: „Ne aflăm în camera în care a avut loc procesul soţilor Ceauşescu. Aici au stat inculpaţii, iar vizavi Completul de Judecată. Ne aflăm în biroul comandantului unităţii militare. Pe acest pat a avut loc vizita medicală a lui Nicolae Ceauşescu. În aceste două paturi, soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu şi-au petrecut ultimele trei nopţi din viaţă.”

Unitatea Militară 1378 s-a desfiinţat demult. Dar telefoanele cu disc, televizorul alb-negru decorat cu celebrul bibelou în formă de peşte, paturile din fier şi uniformele soldaţilor socialişti răscolesc încă amintirea Crăciunului din '89. În curtea din spatele clădirii e locul. Cum ieşi, la dreapta, se vede zidul găurit de gloanţele trase de plutonul de execuţie.

Col. Rez. Ioan Valentin Sandu, fostul comandant al UM 1378: „Ei au ieşit printr-o uşă a Comandamentului, au fost escortaţi de cei trei ofiţeri din cadrul plutonului de execuţie. Ceauşescu când a ieşit din clădire, însoţit de Elena Ceauşescu, a început să cânte Internaţionala. După care au fost aduşi la acest zid pe această alee şi împinşi, s-a executat fără altă comandă, fără nimic... Am văzut execuţia de la câţiva metri. Nu este un moment de care-mi amintesc cu plăcere. Moment greu să vezi o crimă... o execuţie.”

Sătui de amintiri, aleşii actualului popor vor să schimbe cu totul faţa zonei. Vor o poveste nouă, cu iz capitalist, fix pe terenul fostei unităţi militare. Sunt 26 de hectare de maidan înţesat cu ciulini, bălării şi plin noroaie, pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa va face acolo mall, stadion, şosea cu patru benzi, locuinţe sociale şi un sediu nou pentru Registrul Auto.

Alin Manole, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa: „În partea dreaptă se termină Registrul Auto Român, unde vedeţi aceşti picheţi. Şi de aici, în partea din stânga, o să avem mall-ul care va fi construit pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. După cum vedeţi, e un teren părăsit, o fostă unitate militară.”

Col. Rez. Ioan Valentin Sandu, fostul comandant al UM: „Acolo erau locurile de instrucţie. Practic, în fiecare zonă unde se va construi mall-ul, erau poziţiile de tragere. Să nu uitaţi că aceste locuri erau nişte unităţi de artilerie anti-aeriană. Practic, acolo aveam muniţie. Aveam proiectilul pe ţeavă permanent. Făceam parte din Centura de Apărare a Capitalei.”

Alin Manole, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa: „În partea dreaptă va fi stadionul. Este un proiect aprobat de Compania Naţională de Investiţii. Vom preda terenul şi licitaţia va fi făcută de CNI. Drumul, am început licitaţia după 15 august, anul trecut, şi probabil la sfârşitul lunii martie vom avea un câştigător. Avem şi lucrări de infrastructură: canalizarea - vom semna contractul pe 15 martie.”

Conform Consiliului Judeţean, mall-ul din fosta unitate militară va fi inaugurat la finele anului viitor.

Şantierul va începe în curând. Proiectul imobiliar este deja aprobat. O singură întrebare mai rămâne: oare ce părere ar fi avut Nicolae Ceauşescu despre mall?

Ovidiu Cârstina, dir. Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: „E greu de spus ce ar fi gândit Nicolae Ceauşescu. În primul rând nu ştiu dacă era familiar cu acest termen, de mall, dar cu siguranţă i s-ar fi explicat ce înseamnă. Probabil că nu ar fi fost de acord.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri