Mirajul salariilor mari din IT

Data actualizării: Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087

Mai puţin de 5.000 de tineri termină în fiecare an o facultate cu profil IT&C, insuficient pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă de circa 30.000 de oameni în domeniu. O soluţie este reconversia profesională, a tinerilor şi maturilor pentru a lucra în acest domeniu bine plătit. Au apărut destul de multe şcoli care fac introducerea şi oferă o bază pentru a găsi un job măcar de entry level.

Aproape jumătate dintre românii care merg la cursuri particulare de IT se află în proces de reconversie profesională. Este şi cazul Cristinei. După ce a lucrat 5 ani într-o corporaţie, s-a hotărât să îşi schimbe cariera şi să lucreze în IT. Primul pas a fost un curs de programare.

Cristina Căliman 27 ani: A fost greu, a fost nevoie de efort. A trebuit să fiu prezentă să dau tot ce pot timp de 10 ore pe zi pentru a desluși tainele programării, dar nu a fost imposibil. Am reușit, în mai puțin de 6 luni, să trec din domeniul finaciar în domeniul IT având doar background economic.

Cristina nu este singura care a obervat potențialul industriei IT. Tot mai mulți tineri aleg facultățile de informatică, pe care le combina cu clase particulare de programare.

Salariul mediu din industria IT este de 6.400 de lei, de aproape trei ori mai mare faţă de salariul mediu pe economie. Cu toate astea, companiile din acest sector se plâng de o lipsă a resurselor umane.

Olivier Hecq, director companie IT: 10,30 Pentru că nu avem resurse facem compromisuri legate de calitate pentru că angajăm oamenii care sunt disponibili la acel moment. Companiilor le-ar plăcea sa angajeze mai mulţi oameni, chiar şi noi suntem limitaţi în dezvoltare din cauza dificulăţii de a găsi resurse umane.

În România, sunt peste 100.000 de angajaţi în IT şi în sectoarele conexe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri