Salariile de la Banca Națională sunt publice. Trei persoane câștigă peste 10.000 € lunar

Data actualizării: Data publicării:
BNR 1-1

Banca Naţională a României dezvăluie salariile celor nouă membri Consiliului de Administraţie și pe cele ale directorilor. Primul care şi-a făcut public venitul a fost Guvernatorul Mugur Isărescu. Câştigă aproximativ 13.600 euro lunar, la care se pot adăuga și alte venituri. Iar viceguvernatorii nu primesc cu mult mai puțin.

BNR-1

Pe lângă salarii, cei care fac parte din Consiliul de Administrație mai primesc și indemnizații de membru, încă un salariu ca indemnizație de vacanță și încă un salariu, cel mult, ca participare la profit.

Directorii primesc și bonus de performanță, care poate ajunge la 100% din salariu.

Cel mai mic salariu pentru o persoană cu funcție de conducere în BNR este de 5.261 de lei și îl primește un șef de serviciu din teritoriu.

Salariile membrilor Consiliului de Administrație

Guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu net de 42.727 lei, la care se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de administrație, în valoare de 18.476 lei, potrivit site-ului BNR.

La aceste sume s-au adăugat și alte venituri, așa că „guvernatorul Mugur Isărescu a câştigat anul trecut, probabil, în jur de 16.000 de euro lunar”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu are salariu de 40.430 lei și indemnizație de membru al Consiliului de administrație, de 18.313 lei.

Viceguvernatorul Liviu Voinea câștigă un salariu de 37.764 lei și indemnizație de membru al Consiliului de administrație de 17.103 lei.

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri: indemnizație de vacanță, care constă în echivalentul unui salariu lunar net, alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare, participare la profit, în valoare de cel mult un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, salariații BNR beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă, potrivit site-ului BNR.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, astfel: 5 ani – 10 salarii; 4 ani – 8 salarii; 3 ani – 6 salarii.

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României - Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație în valoare de 17.103 lei. Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, unii dintre aceștia au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizație netă.

Salariile directorilor și șefilor de serviciu

În centrala BNR, un director câștigă între 7.821 de lei și 31.062 de lei, un director adjunct – între 6.414 de lei și 22.427 de lei, un șef serviciu – între 5.261 de lei și 14.667 de lei, potrivit site-ului BNR. 

În structurile teritoriale ale BNR, un director câștigă între 6.414 de lei și 15.347 de lei, iar un șef serviciu – între 5.261 de lei și 9.218 de lei.

În plus, salariații băncii pot primi bonus de performanță anual, cu o valoare între 25% și 100% din salariul lunar.

BNR mai ia o măsură în premieră. Va face publică inclusiv transcrierea şedinţelor Consiliului de Administraţie, în termen de șapte zile de la fiecare ședință, a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
mugur isarescu inquam octav ganea 20190211123252_OGN_1341-01
Mugur Isărescu ar renunța la pensie, dacă se interzice cumulul pensiei cu salariul la stat
mugur isarescu
Ce salariu are Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
mugur isarescu
Venitul lui Mugur Isărescu s-a dublat în ultimii șase ani
ISARESCU
Guvernatorul BNR și-a dezvăluit salariul
Partenerii noștri