Bani din gunoi. Colectarea selectivă poate deveni o afacere de sute de mii de euro

Data publicării:
hartie reciclare

În Sfântu Gheorghe a fost introdus, într-un singur bloc din oraş, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor după Metoda „door to door”, de la uşă la uşă. Mai exact, la scara blocului, fiecare locatar poate depune pachetele sau sacii cu gunoaiele selectate în boxe special amenajate pentru fiecare sortiment.

„A fost un container în care băgam toate, şi sticla, şi palsticul, şi hârtia. Acum, dacă ne-am angajat noi să facem aşa, o să facem. Eu, de exemplu, o să fac aşa”, spune una dintre locatare, Edith Magyar.

În schimbul unui kilogram de hârtie, oamenii primesc până la 25 de bani. Pentru un kilogram de plastic, 88 de bani. Cantitatea de gunoaie strânsă este cântărită, iar contravaloarea va fi scăzută din factură.

"Sistemul door to door are ca avantaj, în primul rând, creşterea cantităţii deşeurilor colectate selectiv şi pentru utilizatori, prin predarea acestor deşeuri valorificabile, se scade valoarea cantităţii respective predate din factura respectivă, care se primeşte din două în două luni", explică Maria Crişan, managerul pentru relaţii clienţi al firmei de salubritate.

Deșeurile menajere reprezintă o oportunitate de afaceri spectaculoasă, în condiţiile în care fiecare român produce 346 de kg de gunoi menajer. Din această cantitate, aproximativ 40% este reciclabilă. La nivel naţional, din cele peste 340 de kg de gunoi abia dacă se aruncă selectiv puţin peste 8 kg, adică aproximativ 6%. Însă procentul acesta trebuie să ajungă la 50% până în 2020, conform angajamentelor pe care România le-a luat în faţa UE.

Momentan în România sunt foarte puţine firme de reciclare, fiindcă investiţia în liniile tehnologice este destul de mare, de ordinul milioanelor de euro. Mult mai simplu este să se colecteze aceste deşeuri care sunt duse ulterior la companiile de reciclare. Un astfel de business asigură un profit net de peste 200.000 de euro anual.

Spre exemplu, hârtia se cumpără cu 20 bani pe kilogram și se vinde mai departe către marii reciclatori cu 70- 85 de bani.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri