BIZIDAY. Roboții ar putea înlocui două treimi din locurile de muncă din România până în 2020

Data publicării:
fabrica roboti

În ultima perioadă tehnologia a avansat foarte mult, iar angajatorii încearcă în permanență să găsească noi modalități prin care să își îmbunătățească performanța. Unii dintre ei au găsit deja soluția: roboții. E drept, aceștia ar putea duce la o creștere a eficienței, iar pe termen lung la o scădere a costurilor, căci pe termen scurt roboții încă presupun investiții mai mari decât oamenii.

Și dacă până în 2020 peste șapte milioane de locuri de muncă ar urma să fie înlocuite, la nivel mondial, de către roboți, alte două milioane de noi locuri de muncă vor fi create de această trecere, dar nu de necalificați ci în inginerie și IT.

Oricum ar fi, automatizarea va afecta serios și piața muncii din România, spun specialiștii.

Spre exemplu, un studiu comandat de Organizația Internațională a Muncii arată că două treimi din locurile de muncă din România riscă să dispară în următorii ani din cauza computerizării și automatizării. Același studiu arată că la nivelul Uniunii Europene procentul se situează în jurul valorii de 50 la sută. Asta și pentru că la noi ponderea muncii necalificate este mai mare decât în țările vestice.

În cazul în care, într-adevăr angajatorii români vor alege să înlocuiască oamenii cu roboții, atunci cei care riscă să își piardă locurile de muncă sunt de fapt cei fără studii și specializări. Asta pentru că mașinăriile nu ar putea să execute decât operațiuni simple, care acum sunt făcute de angajați necalificați. Spre exemplu, culegătorii de fructe ar putea fi înlocuiți de mașinării care să facă fix același lucru.

„Sistemele robotizate tradiționale ridică același obiect din același loc și îl mută într-un alt loc. Si repetă acțiunea la nesfârșit. Robotul trebuie să fie capabil să facă față schimbărilor din mediul înconjurător, iar dacă cineva mută obiectul dintr-un loc în altul, robotul trebuie să se descurce cu asta”, spune Chris Roberts, consultant în robotică.

În România însă munca necalificată este foarte prost plătită și, de fapt, salariile pe acest palier cresc doar prin decizie politică. Salariul minim pe economie, un salariu social, este plătit și în România și în Spania și în altă parte de eficiența muncii calificate. Așa se face că în România, un culegător de fructe câștigă aproape doi euro pe oră, în Spania, spre exemplu, același culegător câștigă în jur de șase euro pe oră.

Și angajații cu studii medii, cum sunt funcționarii publici sau operatorii, pot fi înlocuiți de roboți. De fapt, în unele bănci acest lucru deja se întâmplă, o dată cu informatizarea sistemelor bancare. Spre exemplu, cei care au de achitat facturi, în loc să stea la rând la bancă ori la poștă, pot face plata la aparatele electronice sau pe internet. Totuși, ei nu vor putea înlocui, cel puțin nu în viitorul apropiat, munca cercetătorilor ori a specialiștilor în marketing. Joburile care presupun creație vor rezista cel mai bine asaltului roboților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri