BUSINESS CLUB. Băncile au primit garanțiile de stat pentru Prima Casă

Data publicării:
bucuresti cladiri blocuri 1-3

Schimbarea în lei a creditelor va aduce însă o problemă vor crește costurile căci dobânzile la lei sunt mai mari, iar unele persoane vor avea dificultăți de încadrare în plafon.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, a primit cele mai mari garnații - 18 la sută din total, echilvantul în lei a 49,5 milioane de euro. Din plafonul BCR, 15,7 milioane de euro sunt garanţii pentru achiziţionarea de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Aceasta pare să fie o regulă pentru toate băncile, circa o treime din garanții sunt dedicate pentru achiziții de la ANL. Iar banii aceștia se vor duce la stat.

„Instituţia noastră deja acceptă dosare Prima casă. De obicei, durata medie de procesare şi acceptare a unui dosar Prima casă este de trei săptămâni”, spune Ionuț Stanimir, reprezentant al BCR.

A doua mare banca, BRD, a primit un plafon de 40,4 milioane de euro, adică 15 la sută din total, scrie Ziarul Financiar.

Prin acest plafon, banca poate să dea credite de circa 81 de milioane de euro, adică peste 2.000 de împrumuturi. Peste o mie de credite va putea acorda şi Banca Transilvania, care a primit un plafon pentru noua rundă a programului în valoare de 23,5 milioane de euro.

Împărțirea garanțiilor este una dintre ultimele etape înainte de deblocarea programului prima casă. Mai e nevoie de semnarea actelor cu Fondul de Garantare, după care într-o săptămână- două creditele ar putea fi disponibile. Evident, urmează apoi procedurile normale ale băncii până la acordarea împrumuturilor.

Prin noul program Prima Casă, cu finanțare doar în lei, costurile creditelor se majorează cu 25 la sută.

Dacă pentru un apartament de 50.000 de euro se plătea o rată de 240 de euro pentru un împrumut pe 30 de ani, în noul program rata va ajunge la 1.300 de lei, echivalentul a aproape 300 de euro. În plus, se restrânge şi accesul populaţiei la astfel de credite.

Potrivit calculelor făcute de publicaţia Capital, prin vechiul program Prima Casă, cu un venit minim de 2.800 de lei, adică 630 de euro, se putea cumpăra o locuinţă de 60.000 de euro. Acum, însă, cu acelaşi venit, apartamentul poate avea o valoare de maximum 47.200 de euro.

De la începutul programului guvernamental Prima Casa, în mai 2009, și până acum s-au acordat aproape 100.000 de credite pentru achiziționarea de locuințe. Valoarea totala a împrumuturilor se apropie astfel de 4 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri