BUSINESS CLUB. Băncile devin proprietari de blocuri

Data publicării:
banci2

Când piaţa s-a dezumflat, băncile s-au trezit cu proiecte întregi intrate în insolvenţă. Le-au scos la vânzare, dar nu prea au găsit cumpărători. Aşa că şi le cumpără singure, le pun la păstrare, în speranţa să-şi recupereze, cândva, investiţia.

Problema este că, în lipsa unui alt boom imobiliar, sunt şanse mici să se întâmple asta. Dar măcar nu mai sunt generate pierderi, pentru că prin astfel de achiziţii bancile şterg de pe lista neperformantelor unele credite si nu mai fac provizioane. Dar sunt blocate cu un imobil care are de valoare de câteva ori mai mică.

Alpha Bank a cumpărat de curând un bloc întreg din cartierul Colentina. Banca a plătit peste 11 milioane de euro plus TVA ca să preia cele 150 de apartamente din Blue Tower, scrie Ziarul Financiar. Construcţia blocului a început în 2007, iar Alpha i-a acordat o finanţare de 14 milioane de euro, adică jumătate din investiţia totală.

Trei ani mai târziu, în mijlocul lucrărilor, proiectul a intrat în faliment. De atunci şi până acum, blocul a fost scos la vânzare prin licitaţie de mai multe ori, dar fără succes. Aşa că Alpha nu a avut încotro şi l-a cumpărat. Nu în nume propriu, ci prin intermediul unei firme pe care o controlează şi prin care face astfel de achiziţii de active toxice.

Practic, banca a investit încă o dată suma pe care a acordat-o cu titlu de împrumut în 2007. Iar dacă nu va reuşi să o vândă mai departe, atunci pierderea de 14 milioane de euro va rămâne tot la bancă. Între timp, există şi un avantaj. Odată cumpărat, blocul iese de pe lista creditelor neperformante, deci banca nu trebuie să mai facă provizioane şi pentru acesta. În prima jumătate a anului, Alpha Bank a avut pierderi de 20 de milioane de euro şi o rată a creditelor neperformante de peste 14 la sută. Cheltuielile cu provizioanele au crescut la peste 47 de milioane de euro.

Blue Tower este doar unul dintre proiectele imobiliare pe care Alpha și le-a cumpărat în ultima vreme. În primăvară, banca a cumpărat un ansamblu rezidențial cu 600 de apartamente, tot în cartierul Colentina, iar alte proiecte imobiliare finanțate sunt în insolvență. În situații similare se află și alte bănci.

Raiffeisen Bank a cumpărat peste 100 de hectare de teren în Buftea, acolo unde ar fi trebuit să fie ridicat un minioraș. Bank of Cyprus a dat 17 milioane de euro pentru un amsamblu imobiliar din zona Pipera. Cel mai expuse sunt băncile cu capital austriac, pentru că au acordat și cele mai mari împrumuturi, potrivit Capital.

Urmează apoi băncile cu capital grecesc și cele cipriote. În total, băncile din România ar avea de recuperat circa 500 de milioane de euro din proiectele imobiliare pe care le-au finanțat în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri