BUSINESS CLUB. Demisiile sunt un semn de relansare economică

Data publicării:
demisie

Inclusiv Jennet Yellen, noul bancher central al Statelor Unite spune că se va uita la aceste cifre ca să vadă dacă politicile ei monetare creează locuri de muncă. Din păcate, în România, nicio instituţie nu realizează o astfel de statistică.

Economia este o știință strâns legată de psihologie, iar mutarea de pe un loc de muncă pe altul nu este o deczie pe care un angajat o ia prea des. E nevoie de multă încredere din partea angajatului care, în cele mai multe cazuri, renunță de bunăvoie la actualul loc de muncă, doar dacă e sigur că noua slujbă este una stabilă.

Tocmai de aceea, americanii consideră numărul demisiilor un indicator economic important. Când mulți angajați își dau demisia, înseamnă că în piața muncii este mult optimism. În plus, o parte dintre angajații care își dau demisia și se mută la un alt loc de muncă, eliberează posturi care pot fi ocupate de șomeri.

2,4 milioane de angajați americani și-au dat demisia în luna octombrie, în creștere cu 15% față de anul precedent, arată date oficiale ale guvernului de la Washington, citate de Bloomberg.

Numărul demisiilor a tot crescut anul trecut, în vreme ce rata şomajului american a fost într-o continuă scădere. A ajuns la 7% în noiembrie, de la 7,9% la începutul anului trecut ceea ce demonstrează legătura dintre şomaj şi demisii.

Încurajarea creării de locuri de muncă este principalul obiectiv pe care şi l-a impus noul preşedinte ale Rezervei Federale Americane, Jennet Yellen. Ea spune că numărul demisiilor va fi unul dintre cei şase indici economici pe care îi va urmări în mandatul său de patru ani la cârma băncii centrale a Statelor Unite.

Însă evoluţia demisiilor are evoluţii diferite în sectoare diferite. În luna octombrie 400.000 de americani şi-au părăsit de bunăvoie posturile pe care le ocupau în comerţ, în creştere cu 26% faţă de octombrie 2012. În schimb, numărul bugetarilor americanii care şi-au dat demisia a fost în scădere cu 13%. Fie că angajaţii de la stat nu sunt suficient de încrezători în forţele proprii cât să facă faţă în mediul privat, fie sunt mulţumiţi de locul de muncă în slujba guvernului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri