BUSINESS CLUB. Statul se vrea vânzător de terenuri

Data publicării:
terenuri

Legea de funcţionare ar urma să fie modificată în următoare săptămâni şi va face din agenţia domeniilor statului un jucător activ.

În perspectiva că străinii vor avea liber să cumpere terenuri în România de anul viitor, guvernul pregăteşte agenţia ca un instrument de intervenţie în piaţă.

Însă pericolul acestei transformări a Agenţiei domeniilor statului stă în perspectiva ca actuale proprităţi să fie vândute. Agenţia are, potrivit ultimelor date, 340.000 de hectare în administrare, dintre care jumătate în proprietatea privată a statului. Pentru aceste suprafaţe nici nu trebuie modificat statutul, pot fi vândute.

Cea mai mare parte a terenurilor sunt concesionate şi printre cei care au suprafeţe uriaşe, luate pe 49 de ani, se numără Ioan Niculae, Culiţă Tărâţă sau Adrian Porumboiu. Redevenţele sunt la jumătate faţă de cele de pe piaţa liberă, în medie sub 600 de lei pe hectar, potrivit unor date strânse de Ziarul Financiar. În condiţiile în care concesionarii primesc subvenţii europene de 130 de euro pe hecar, practic redevenţa este acoperită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri