Video Exclusiv Adrian Câciu: 90% dintre români câștigă sub 4.000 de lei pe lună și noi dezbatem despre 5.000 de lei cheltuiți la un comerciant

Data actualizării: Data publicării:
ID229515_INQUAM_Photos_George_Calin
Adrian Câciu, MIPE. FOTO: Inquam Photos

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss că 90% dintre români câștigă sub 4.000 de lei pe lună, iar dezbaterea despre cei 5.000 de lei cash cheltuiți la un singur comerciant este "puțin disproporționată" în acest context. El a mai spus că în România cash-ul este limitat din 1996 și nu înțelege de ce Nicolae Ciucă a hotărât să se pronunțe acum împotriva măsurii, în condițiile în care răspunderea a fost asumată în coaliție și niciun partid parlamentar nu a depus moțiune de cenzură. Totodată, ministrul a mai precizat că săptămâna viitoare premierul, ministrul Finanțelor, reprezentanți ai BNR și ai sistemului bancar se vor întâlni pentru a discuta de ce au crescut comisioanele bancare peste noapte la tranzacții.

"Până acum, nu știu care sunt resorturile pentru care s-a făcut această declarație (cu privire la spusele lui Nicolae Ciucă despre limitarea plăților cash - n.red.). Ne-am asumat răspunderea pe o legislație și această răspundere a fost asumata de Guvern, Parlamentul n-a depus moțiune de cenzură, bănuiesc că cei care aveau alte opinii puteau să spună până la momentul promulgării de către președinte, dar pot înțelege retorica politica.

Pe de altă parte, se folosesc mult sintagme, precum limitarea cash-ului. Cash-ul este limitat în România din 1996. În 1996 era guvernare de dreapta. Este limitat atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice. Antreprenorii cred că știu, pentru că au plafon de casă și cash limitat între firme și companii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale.

Acum s-au redus aceste plafoane, care deja existau în legislație. De la 10.000 de lei s-a redus la 5.000 lei pentru un singur comerciant. Practic, poți cumpăra de mult mai mulți bani cash, dar de la un singur comerciant. Dacă vrei să cheltui 1.000.000 de lei cash într-o zi, poți să cheltui, dar câte 5.000. 

La 6.000 de lei se poate introduce și plata cu cardul. Este o dezbatere care trebuie pusă într-o poză: 90% din cetățenii României câștigă sub 4.000 de lei pe lună. Și noi avem o dezbatere despre 5.000 de lei cheltuiți la un singur comerciant. Mi se pare puțin disproporționată. Legea a fost asumată. Este o legislație în vigoare, evident, orice legislație poate fi îmbunătățită, dacă există anumite deficiențe", a explicat ministrul.

Ministrul a mai spus că urmează ca reprezentanții Guvernului, alături de cei ai BNR și ai băncilor să aibă o discuție despre comisioanele la retragere care au apărut peste noapte, odată cu noua legislație.

"Noi acum acordăm vouchere de alimente, le dăm cu cardul, partea asta de card nu mai este o chestiune străină de cetățenii României. Nu cred că e un efort prea mare. Ceea ce nu trebuie să se întâmple e ca sistemul bancar să profite de această piață. Noi am observat o creștere a comisionului nefundamentată. 

Săptămâna viitoare va fi o astfel de întâlnire la Guvern, cu ministrul Finanțelor, cu premierul, cu BNR și sistemul bancar, pentru a explica argumentul prin care, peste noapte, au crescut comisioanele bancare. Când vrei să combați evaziunea fiscală, economia gri, subterană, nu trebuie să profite alții. Probabil discuțiile de săptămâna viitoare vor lămuri acest aspect care a apărut între timp.

Discuția nu este despre coborârea plafonului, ci despre limitarea plăților cash, care există de 27 de ani în România. (...) Realitatea este că exista un plafon, a coborât acest plafon, iar acest plafon este pentru 90% din populație foarte mare", a mai declarat Adrian Câciu.

Întregul dialog cu ministrul Adrian Câciu, în materialul VIDEO.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri