Cărbune vândut unei firme de apartament. Anchetă la Complexul Energetic Oltenia

Data publicării:
ce oltenia

Acesta era planul iniţial, dar chiar înainte de licitaţia din Serbia, conducerea complexului energetic a decis să nu mai participe şi să vândă cărbunele unui SRL constănţean înfiinţat cu doar câteva săptămâni înainte. Firma a luat cărbunele de la compania de stat şi l-a vândut mai departe sârbilor cu un profit fabulos. Conducerea companiei de stat spune că a fost vorba de probleme logistice şi din această cauză s-a mers pe varianta intermedierii, însă explicaţia nu a convins autorităţile. Reprezentanţii mai multor instituţii au bătut vineri la poartă complexului.

Laurențiu Ciurel, manager privat la Complexul Energetic Oltenia, într-o emisiune la o televiziune locală: „Ştiti cine e acum în control la CEO? Curtea de Conturi Târgu Jiu, Curtea de Conturi București, Curtea de Conturi Craiova, Finanțe Gorj, Audit Financiar București, Corpul de Control al primului-ministru și Poliția (...) Șapte, din care șase instituții din astea cer loc unde să-și desfășoare controlul. Toate, absolut toate au cerut contractul ăsta”.

Contractul prin care România s-a angajat să livreze cărbune Serbiei a fost încheiat la 19 noiembrie. Întrucât Complexul Energetic Oltenia nu putea asigura şi transportul în ţara vecină, o firmă de apartament din Constanţa, care face parte dintr-un consorţiu în care se mai află două firme sârbeşti, s-a angajat să intermedieze contractul.

Ministrul Energiei a cerut o anchetă care să elucideze cum a renunţat statul la un contract care i-ar fi adus 43 de milioane de euro, în schimbul unuia în care câştigă numai o treime din această sumă. Şi asta pentru că intermediarii încasează aproape 24 de euro pe tona de cărbune vândută, în timp ce compania din Oltenia câştigă doar 12 euro.

Citiți și:

Complexul Energetic Oltenia. Compania a renunțat la venituri de peste 43 de milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri