Christina Verchere, OMV Petrom: „Intrăm în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei: 8 miliarde lei/an în 2024-2026”

Data actualizării: Data publicării:
Petrom City Articol susținut de OMV Petrom

OMV Petrom a anunțat rezultatele financiare pentru anul 2023. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,5 mld lei, în contextul contribuției mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piață fără precedent din 2022.

Contribuitor major la bugetul de stat – 16 miliarde de lei

Profitul net al companiei a scăzut la 4 mld lei, afectat de contribuția de solidaritate pentru 2022 și 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde lei și de impozitul pe profit. În aceeași perioadă, contribuția companiei la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record. OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

Progres important pentru proiectul Neptun Deep

Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale din România, a primit anul trecut decizia finală de investiție, iar în a doua jumătate a anului 2023 nu mai puțin de 80% din lucrările necesare demarării producției în largul Mării Negre au fost deja contractate. În 2024, OMV Petrom va continua pregătirile pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, acțiune așteptată pentru anul 2025. Producția de gaze naturale este așteptată pentru anul 2027.

Extindere rapidă a proiectelor verzi

La parcurile cu o capacitate cumulată de 410 MW care urmează să fie dezvoltate cu CE Oltenia s-au adăugat, în 2023, proiecte cumulate de 710 MW în Teleorman, precum și jumătate din capacitatea de circa 1 GW, pentru care s-a semnat recent un contract de achiziție cu Renovatio.

În ceea ce privește electromobilitatea, compania este pe cale să devină cel mai mare jucător din România. La sfârșitul anului 2023, OMV Petrom avea circa 270 de puncte de încărcare în România, Bulgaria și Serbia. La începutul acestui an, compania a semnat un contract pentru achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România și cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026. Astfel, până la sfârșitul anului 2024, OMV Petrom estimează să ajungă la circa 1,000 de puncte de încărcare.

Media anuală a investițiilor se va dubla în următorii 3 ani

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În perioada 2017-2021, înainte de lansarea Strategiei 2030, media anuală a investițiilor OMV Petrom a fost de 3,5 miliarde de lei. În 2023, compania a investit aproape 5 miliarde de lei, urmând ca în 2024, acestea să crească cu 70%, până la 8 miliarde. Aceasta este și valoarea medie anuală estimată pentru 2025-2026.

Sprijin pentru cauzele sociale

OMV Petrom continuă și în 2023 să susțină proiecte sociale importante în România, în domeniul sănătății și educației. Printre cele mai importante programe susținute se numără: ”Start în Educație” – cel mai important program destinat educației timpurii din România, ”România Plantează pentru Mâine” – cel mai mare program privat de împăduriri din țară, modernizarea spitalului de urgență din Ploiești și parteneriatul cu ”Academia Gheorghe Hagi”. În 2023, valoarea acestora s-a ridicat la 200 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri