Compania americană Halliburton a livrat Rusiei echipamente de 7,1 milioane de dolari în ciuda sancțiunilor

Data publicării:
Sondă de petrol în Rusia
Echipamentul a fost importat din SUA și Singapore, dar acesta provenea și din alte țări, inclusiv Marea Britanie, Belgia și Franța. Foto: Profimedia Images

Multinaționalele americane din domeniul gazelor naturale și petrolului trebuie să răspundă din nou acuzațiilor că au continuat să facă comerț cu Moscova în ciuda sancțiunilor, după ce s-a descoperit că Rusia a importat echipamente produse de Halliburton în valoare de 7,1 milioane de dolari după ce compania a anunțat că și-a încheiat operațiunile în această țară, scrie The Guardian.

Halliburton, unul dintre cei mai mari furnizori de produse și servicii din lume din sectorul exploatării de gaze și petrol, a vândut acum un an sediul său din Rusia în urma presiunilor făcute pentru ca firmele americane să înceteze să mai facă comerț cu Rusia după invadarea Ucrainei.

În ciuda acestei decizii, documentele autorităților vamale din Rusia studiate de The Guardian arată că firme subsidiare ale Halliburton au exportat au exportat echipament în valoare de 5.729.600 de dolari către fostele locații din Rusia aflate acum sub conducere locală.

Echipamentul a fost în mare parte transportat din SUA și Singapore, deși acestea proveneau din multe alte țări, printre care se numără Marea Britanie, Belgia și Franța.

Alte două companii care nu au legătură cu multinaționala americană au exportat și alte echipamente Halliburton în Rusia, valoarea produselor ajungând la 7,163,317 de dolari.

Dintre toate exporturile către Rusia făcute în ultimul an, 98% au aprovizionat fosta operațiune Halliburton, cunoscută acum sub numele de BurService, firmă a cărei clienți includ Gazprom, Rosneft, TNK-BP și Lukoil.

Ucraina este exasperată de letargia de care dau dovadă marii jucători industriali din Occident în a se retrage complet din economia rusă, potrivit The Guardian.

Unele dintre cele mai mari companii care oferă servicii în domeniul exploatării petrolului și gazelor naturale din SUA sunt deja vizate de întrebări legate de operațiunile pe care le desfășoară. Kremlinul este extrem de dependent de sectorul său de petrol și gaze pentru a obține fondurile necesare cu care să își finanțeze armata.

Halliburton și competitorii săi au continuat să facă comerț cu Rusia chiar și după declanșarea războiului din Ucraina

Potrivit unor rapoarte, Halliburton și competitorii săi SLB și Baker Hughes au continuat să facă comerț cu Rusia într-o anumită măsură după invadarea Ucrainei anul trecut.

Baker Hughes și-a vândut afacerea care oferă servicii în domeniul câmpurilor petroliere din Rusia la nouă luni după declanșarea războiului. SLB, care avea 9.000 de angajați în Rusia, a anunțat abia în luna iulie a acestui an că va opri exportul de tehnologie către Rusia.

Nu există nicio dovadă că aceste companii au încălcat regimul de sancțiuni impus de SUA sau partenerii occidentali.

Un purtător de cuvânt al Halliburton a spus: „Halliburton a fost prima companie importantă de servicii în domeniul câmpurilor petroliere care a părăsit Rusia, respectând pe deplin sancțiunile. A trecut mai bine de un an de când am desfășurat operațiuni acolo.”

Directorul executiv al centrului de cercetare StateWatch din Kiev, Glib Kanevski, a spus că guvernele occidentale trebuie să facă mai multe ca să convingă companiile mari să controleze mai bine distribuția de produse ce ar putea fi utile pentru economia rusă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri