Banca Națională: România finanţează joburile altora

Data actualizării: Data publicării:
fabrica componente auto

Economia românească este dezechilibrată de stimularea consumului, ceea ce duce la finanţarea de locuri de muncă în exterior, în condiţiile în care importurile au crescut mai rapid decât exporturile în ultimii doi ani.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au o mare nevoie de credite pentru investiţi, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), informează News.ro.

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în luna aprilie cu 1,5%, până la 4,77 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evoluţie care a deteriorat deficitul comercial, arată datele preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile au avansat în aprilie cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. Deficitul comercial la patru luni a fost de 3,37 miliarde euro, în creştere cu 20,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

România se confruntă de circa doi ani cu o creştere mai rapidă a importurilor, pe fondul stimulării consumului, în contextul în care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investiţii, iar băncile trebuie să fie mai eficiente în acordarea acestor credite, a avertizat Isărescu.

”Exista riscul ca invesţiile să nu fie finanţate (...) Există o atmosferă proastă, de neîncredere. Dacă nu vom finanţa invesţiile, ele nu au cum să crească, nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decât exporturile de doi ani, este clar că economia este uşor dezechilibrată. Prin finanţarea consumului, finanţăm locuri de muncă în exterior. Există un potenţial substanţial de creditare dacă reformele struturale vor face bancabile mai multe companii”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că există multe firme cu potenţial, care ar avea capacitatea de primit credite pentru investiţii în condiţii sustenabile, dar care se confruntă cu probleme mai vechi sau cu un management deficitar. Isărescu crede că băncile pot deveni un catalizator al reformelor structurale pentru că pot face o selecţie în finanţarea firmelor competitive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri