Ministerul Economiei nu vrea să se mai ocupe de organizarea târgurilor internaţionale

Data publicării:
sial

Ministerul Economiei nu vrea să mai organizeze licitaţii pentru desemnarea unui organizator care să se ocupe de participarea companiilor româneşti la târgurile internaţionale, ci vrea să le ofere direct firmelor care doresc să participe la expoziţii sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro, ca “stimulent financiar” pentru promovarea exportului de produse româneşti.

sial

Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre a Guvernului şi vine după ce, luna trecută, unul dintre cei mai cunoscuţi chefi din România, Adrian Hădean, a adus acuzaţii grave la adresa Ministerului Economiei. Acesta a spus că micii producători români nu au putut participa la SIAL Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume, din cauza proastei organizări a autorităţilor.

„Suma alocată de la bugetul de stat pentru acest program, anual, AC (autoritatea contractantă, care este Ministerul Economiei, Comerţului şi Relatiilor cu Mediul de Afaceri, n.r.) va fi utilizată pentru acoperirea, parţială sau totală, a cheltuielilor necesare aplicării Programului de promovare a exportului”, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea mecanismelor de derulare a acţiunilor din programul de promovare a exportului, publicat de Ministerul Economiei.

Firmelor care participă la târguri, expoziţii internaţionale şi misiuni economice li se va plăti o sumă fixă ca stimulent financiar, „în scopul promovării exportului de produse şi servicii româneşti pe pieţele de interes”.

Astfel, companiile primesc 7.000 euro/acţiune pentru târgurile şi expoziţiile internaţionale organizate în statele membre UE şi 10.000 euro/acţiune pentru târgurile din afara Uniunii Europene.

De asemenea, companiile pot primi 2.000 euro/acţiune pentru misiunile economice desfăşurate sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României sau de către Comisia Europeană.

Fondurile sunt asigurate din bugetul Ministerului Economiei şi acoperă de exemplu cheltuielile cu transportul, cheltuielile pentru închirierea spaţiilor aferente întâlnirilor de afaceri şi a dotărilor tehnice necesare, cheltuielile de reprezentare şi protocol.

Pentru a primi aceşti bani, companiile trebuie să aibă în obiectul de activitate „operaţiuni de export, iar nomenclatorul de export corespunde tematicii târgurilor, expoziţilor internaţionale sau misiunilor economice”. O altă condiţie este ca produsele să fie fabricate pe teritoriul României.

Firmele nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale, şi nu trebuie să fie în procedură de executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau insolvenţă colectivă.

O firmă poate primi acest sprijin de la bugetul de stat pentru a participa la maximum patru expoziţii pe an.

Ministerul Economiei a plătit circa 1,2 milioane lei pentru ca firmele româneşti să poată participa la SIAL Paris, însă firma care a câştigat licitaţia pentru amenajarea standurilor, Visa SA, a anunţat că nu poate organiza evenimentul în bune condiţii în timpul rămas, astfel că nu a mai semnat contractul de atribuire.

Corpul de control al Ministerului Economiei a declanşat în luna septembrie o analiză referitoare la derularea Programului de export. Acesta a relevat că, până la 20 octombrie, Ministerul Economiei a organizat participarea cu pavilion naţional la un număr de 41 de târguri internaţionale, pentru organizarea cărora a încheiat contracte de 23,7 milioane lei. Cu toate acestea, iniţial au fost programate 80 de participări la târguri şi expoziţii internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...