Taxa impusă operatorilor telecom, criticată de vicepreşedintele Comisiei Europene

Data actualizării: Data publicării:
andrus ansip

Efectele ordonanţei lăcomiei în telecomunicaţii nu sunt văzute cu ochi buni de oficialii de la Bruxelles. Întrebat de taxa de 3% impusă operatorilor telecom, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat pentru Digi24 că „impunerea unor taxe speciale pe soluţii inovative nu este cea mai bună idee”.

Andrus Ansip este vicepreşedintele Comisiei Europene pentru piaţa unică digitală. Prezent la Bucureşti pentru a participa la reuniunea informală a miniştrilor în domeniul Comunicaţiilor acesta a declarat pentru Digi24: „Din punctul meu de vedere, impunerea unor taxe speciale pe inovaţii nu este cea mai bună idee”.

Ministrul Comunicaţiilor susţine, însă, că prevederile OUG 114/2018 în domeniul telecomunicațiilor au fost introduse pentru a disciplina piaţa digitală şi nu crede că efectul acestora va fi de a majora facturile de telefon ale românilor.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor: „Are ca esență o oarecare încurajare, dacă nu disciplinare, din perspectiva conformării unor actori din piața digitală. Sunt cazuri în care rețelele nu au avizele sau autorizaţiile necesare. Măsura e menită să readucă în matca legală astfel de practici. Eu nu estimez că o să crească facturile românilor.”

Alexandru Petrescu a explicat şi de ce taxa de monitorizare de 3% nu va fi eliminată: „Există o directivă care ne spune că reglementatorul naţional trebuie să fie acoperit din punct de vedere financiar de către companiile din piața de telecom. În România, taxa era iniţial 0,4 %, însă reglementatorul timp de 10 ani nu a solicitat acoperirea costurilor de funcționare pentru că există un excedent finaciar”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene s-a întâlnit şi cu liderul PNL, Ludovic Orban, pe aceeaşi temă. Liberalii i-au explicat că au cerut abrogarea ordonanţei de urgenţă 114.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Vicepreşedintele Comisiei Europene, exprimându-şi nedumerirea că este suprataxat un domeniu care este în plină dezvoltare, susţinând că nu trebuie taxate aceste zone, ci dimpotrivă trebuie lăsate cu taxe cât mai mici pentru a permite cu adevărat dezvoltarea”.

La rândul lor, operatorii de telecomunicaţii critică modificările aduse prin ordonanţa lăcomiei, atât în privința taxei de monitorizare, cât și în cazul taxelor minime pentru licențierea frecvențelor. Ei susţin că sunt excesive şi că vor bloca dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri