Companiile petroliere rusești, câștig fabulos în urma sancțiunilor americane impuse Iranului și Venezuelei

Data publicării:
High Oil Prices Continue To Drive Gas Prices Steadily Upwards
Foto: Guliver/Getty Images

Sancţiunile impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, împotriva Iranului şi Venezuelei au avut ca efect colateral o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că producătorii ruşi de petrol au câştigat venituri suplimentare de cel puţin 905 milioane dolari în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, conform calculelor realizate de Bloomberg, scrie Agerpres.

Aceste calcule se bazează pe diferenţa de preţ între petrolul rusesc Urals şi preţul de referinţă pentru barilul de ţiţei Brent în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Potrivit analiştilor, sancţiunile americane au dus la o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că ţiţeiul Urals a început să se tranzacţioneze la o valoare mai mare decât petrolul Brent.

„În prezent există un deficit de concurenţă pe segmentul ţiţeiului mai greu ca urmare a sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, dar şi a acordului de reducere a producţiei convenit de OPEC şi statele partenere. Cererea pentru ţiţeiul Urals în regiunea Mediteranei este la un maxim istoric”, susţine Konstantsa Rangelova, analist la JBC Energy.

Administraţia americană a introdus sancţiuni împotriva Venezuelei la sfârșitul lunii ianuarie 2019 şi noi sancţiuni mai dure împotriva Iranului au intrat în vigoare în luna mai. Aceste măsuri au creat un deficit de petrol greu cu conţinut mare de sulf, un tip de petrol similar cu cel produs în Rusia.

În mod tradiţional, petrolul rusesc are preţ mai mic decât petrolul Brent. Potrivit analiştilor de la S&P Global Platts, în ultimii cinci ani un baril de petrol rusesc s-a vândut, în medie, cu un dolar mai puţin decât barilul de ţiţei Brent în zona Mediteranei şi cu 1,63 dolari mai puţin decât referinţa Brent în zona Europei de Nord Vest.

Însă acest discount a început să se reducă începând din luna noiembrie 2018, iar de la începutul acestui an barilul de ţiţei Urals s-a vândut la un preţ cu 0,86 de dolari mai mare decât ţiţeiul Brent, iar în regiunea Mediteranei (o zonă dominată în mod tradiţional de ţiţeiul iranian) diferenţa de preţ este de peste un dolar în favoarea ţiţeiului rusesc.

Konstantsa Rangelova subliniază însă că această diferenţă de preţ ar putea să se reducă în curând, odată cu încheierea sezonului vacanţelor estivale şi cu debutul operaţiunilor de mentenanţă la rafinăriile din Europa, aceste lucruri urmând să ducă la diminuarea cererii pentru petrolul Urals. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
Digi FM
Fiica cea mare a lui Adrian Mutu a terminat liceul: „Să nu lași pe nimeni să îți spună că nu poți!” Adriana...
Pro FM
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Film Now
Ian McKellen a căzut de pe scenă în timpul unui spectacol. Actorul de 85 de ani a fost transportat la spital
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Newsweek
1.600 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit doar 32 ani. Ce i-a adus creșterea-record?
Digi FM
Anca Țurcașiu a devenit bunică la 54 de ani: „Sunt cea mai fericită de pe pământ!” Ce nume special va purta...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Așa stăpân, așa câine! Imagini virale cu un patruped care își imită stăpânul în sala de fitness. Cum a fost...
Film Now
Amal și George Clooney ar avea probleme în căsnicie. Apropiat: „Trăiesc vieți separate!” Ce ar fi dus la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...