Companiile românești au încheiat contracte de 400 de milioane de dolari în Irak în 2013

Data publicării:
irak

Reconstrucția Irakului oferă cea mai bună oportunitate pentru companiile românești să facă afaceri în această țară, spun miniștrii de externe ai celor două țări. Iar riscurile de securitate sunt acum mai mici, asigură diplomatul irakian.

„Sunt multe, multe părţi ale Irakului sigure. Sunt sigure şi viaţa decurge normal. Nu vă lăsaţi influenţaţi de titlurile pe care le citiţi, despre atacurile zilnice cu maşini capcană din Bagdad şi împrejurimi. Situaţia este controlabilă”, susține Hoshyar Zebari, ministrul de Externe irakian.

Relațiile economice dintre Irak și România au devenit mai dinamice anul acesta.

„Nivelul schimburilor economice, al comerţului este încă departe de capacitatea pe care o au cele două state, trebuie să menţionez că numai în prima parte a acestui an au fost încheiate contracte de 400 de milioane de dolari”, spune ministrul român de Externe Titus Corlățean.

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Irak a fost de 132 de milioane de dolari dintre care peste 73 de milioane au fost exporturi românești.

Pe de altă parte, România încă mai are de recuperat de la Irak datorii istorice, acumulate în perioada comunistă. În 2005, ele ajunseseră la 2,6 miliarde de dolari. În acel an însă, Ministerul Finanțelor a încheiat un acord cu autoritățile irakiene. România a șters 80 la sută din acele datorii, adică ceva mai bine de două miliarde de dolari. Restul urmează să fie recuperat până în 2028.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri