Alternative la combustibilul scump. Cât costă montarea unei instalații GPL la mașină

Data actualizării: Data publicării:
doua masini in service auto pentru instalatii gpl
Tot mai mulți români recurg la instalațiile GPL montate pe mașini pentru a-și reduce costurile cu combustibilul tot mai scump Foto: captură video

Românii caută soluții pentru a reduce cheltuielile, după ce prețurile combustibililor au explodat. Una dintre opțiuni este montarea de instalații GPL, iar la service-uri au început deja să apară cozi. 

Prețurile la carburanți au crescut cu peste 60 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru unii șoferi instalațiile de alimentare cu gaz petrol lichefiat par a fi soluția momentului.

„Ținând cont că fac naveta cu mașina aș putea să spun că în momentul de față 1.200-1.300 de lei pe lună cheltuiam numai pe carburant”, spune o șoferiță aflată la un service pentru a-și pune o instalație de GPL. Ea speră că de-acum încolo va cheltui doar 500-600 de lei pe lună pentru a-și alimenta automobilul.

Conform datelor oferite de Registrul Auto Român în lunie mai și iunie ale anului trecut aproape 2.000 de șoferi au mers să își pună instalații GPL, dar anul acesta numărul lor a crescut cu 25%, adică mai bine de 2.500 de șoferi au apelat la această alternativă.

Șoferii sunt dispuși să facă și compromisuri.

„Poate mașina o să fie puțin mai... puturoasă, în rest nu, alte probleme nu văd să fie”, ne spune șoferița întâlnită la service.

Un mecanic explică în ce constă instalația pentru GPL: „O instalație GPL este compusă din vaporizator, rampă de injectare, calculator. Acesta este rezervorul de gaz, GPL, multivalvă, ceasul de pe butelie, cu indicator, cu electrovalvă care închide și deschide. Alimentarea care vine în rezervor, la benzină, alimentarea la GPL, astea sunt componentele pe spate”.

Service-urile care oferă acest serviciu spun că fac față cu greu cererii.

„Costurile sunt în jur de 4.000 de lei, în funcție de rezervor, de mașină. Cele mai dese întrebări de la clienți sunt în cât timp se amortizează investiția, care este consumul și garanția instalației care este montată”, spune Olimpiu Stănciulescu, managerul unui service.

Cei care fac această modificare trebuie să știe că sunt ateliere autorizate RAR pentru montarea instalațiilor. Apoi, șoferii trebuie să meargă la RAR, unde primesc omologarea.

Chiar dacă presupune câteva drumuri în plus, investiția este de 4.000 de lei, adică echivalentul a aproximativ 8 plinuri de rezervor cu motorină sau benzină, iar oamenii spun că își acoperă rapid cheltuiala, deoarece costurile la pompă se reduc cu până la 40 la sută.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri