Raiffeisen pierde lupta cu Protecția Consumatorilor la francii elvețieni

Data publicării:
franci elvetieni

Banca este obligată să emită noi grafice de rambursare în cazul creditelor acordate în franci elvețieni.

ANPC a câştigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank, după ce instanţa a respins cererea băncii de anulare a procesului verbal de contravenţie în urma controlului vizând creditele în franci elveţieni, potrivit News.ro.

ANPC a câştigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank, după ce instanţa a respins ca neîntemeiată solicitarea băncii de anulare a procesului verbal de contravenţie prin care, în urma unui control vizând creditele în franci elveţieni, a fost amendată cu 50.000 de lei pentru practici incorecte. Directorul general al ANPC Paul Anghel a apreciat că această decizie ţine de normalitate.

"Respinge plângerea ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti", se arată în decizia instanţei ca urmare a solicitării băncii de anulare a procesului verbal de contravenţie.

Directorul general al ANPC Paul Anghel a apreciat că decizia era firească ţinând cont de documente şi de fapte şi i-a felicitat pe juriştii instituţiei.

"Având în vedere atât documentele probatorii, cât şi situaţia de fapt, decizia reprezintă doar normalitatea. Tebuie felicitaţi şi juriştii din cadrul ANPC care au susţinut cauza în faţa instanţei", a declarat pentru News.ro directorul general al ANPC Paul Anghel, care, după cotrolulul la Raiffeisen Bank, afirma că băncile trebuie să-şi modifice atitudinea şi abordarea în raport cu clienţii, iar, acolo unde există probleme, şi modul de calcul în contractele în derulare. 

Banca a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru că ar fi încălcat Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte pentru creditele în franci elveţieni acordate înainte de criză, în ceea ce priveşte modul de calcul al dobânzilor.

Printr-un ordin dat în octombrie 2017, după controlul la Raiffeisen Bank, ANPC a solicitat băncii aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienţii cu privire la costurile creditului şi să propună un nou grafic de rambursare. Conform ordinului, graficul de rambursare urma să se raporteze la condiţiile de la momentul semnării contractului.

Controlul ANPC la Raiffeisen a fost declanşat după ce Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni a transmis mai multe  memorii la Secretariatul General al Guvernului (SGG ) şi la Administraţia Prezidenţială.

”Practica de a nu informa, în prealabil, consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar i-a determinat pe aceştia să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut în prealabil nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice. Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin remiterea unui nou grafic de rambursare cu condiţiile de la momentul semnării acestuia. (...) Operatorul de servicii financiare utilizează o practică comercială incorectă aşa cum e definită conform legii”, spuneau șefii de la Protecția Consumatorilor în toamna anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...