Teste grilă pentru clienţii băncilor. Instituţiile vor să afle cine este bun platnic

Data publicării:
banca

Clienţii băncilor ar putea da teste financiare. Instituţiile vor să afle cine este bun platnic şi dacă acea persoană îşi permite să ia un împrumut. Asta în condiţiile în care piaţa creditării s-a transformat. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a avut un avans galopant în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar acum a trecut şi pragul de 3 procente. Rezultatul - un plus aproape 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.

Patru bănci comerciale vor să testeze competenţele financiare ale clienţilor doritori de credite. Testul va consta din 10 întrebări şi e nevoie de 8 răspunsuri corecte pentru a-l trece. Exerciţiul nu este încă o condiţie pentru accesarea unui împrumut.

Valentin Lazea, preşedinte Centrul de Politici Economice: De ce nu ar face băncile asa cum se dă certificatul de conducere auto. Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune.

Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci: Fiinţa umană este mai deschisă în a-şi supraestima veniturile.

Măsura vine după un avans puternic al creditării. Împrumuturile în lei au crescut cu 22% faţă de mai 2017. Dar mulţi îşi numără cu atenţie banii pentru rate în condiţiile în care indicele ROBOR calculat la trei luni a ajuns la un maxim al ultimilor 4 ani: 3,13 procente. Pentru o rată la un credit Prima Casă pe 30 de ani, un client plăteşte în plus aproape 300 de lei faţă de anul trecut.

Irina Chiţu, analist financiar: Îndemnul este să se ducă românii către creditele cu dobândă fixă, nu au dobândă variabilă în funcţie de un indice cum e ROBOR.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al BNR: Ratele dobânzilor sunt în creştere, America a dat semnalul, UE mai ţine puţin hăţurile, dar le va scăpa imediat ce va da drumul la ratele dobânzilor, pe noi ne-a obligat inflaţia.

Iar estimările din următoarele 12 luni nu sunt deloc optimiste. ROBOR este văzut de experţii CFA, în jurul valorii de 3,45% peste 12 luni.

Specialiştii vorbesc despre un curs al euro de peste patru lei şi 76 de bani.

Adrian Codîrlaşu, analist financiar: Orice evenimente politice vor conduce la creşterea incertitudinii. Majorarea incertitudinii conduce la majorarea preţurilor pe pieţele financiare. Mă refer la curs de schimb, rată de dobândă.

Studiul experţilor arată că rata inflaţiei ar putea atinge 4,58% în mai anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri