Credite prea scumpe pentru români

Data publicării:
bani 3-7

Românii care şi-au cumpărat o casă sau o maşină cu bani împrumutaţi de la bancă au fost nevoiţi să suporte dobânzi mai mari în ultimul an. Cea mai mare creştere de costuri au avut-o împrumuturile de nevoi personale. Dobânzile la lei depăşesc 15 procente pe an, iar cele în euro se apropie de 7,5%.

Nici creditele pentru locuinţe nu sunt accesibile pentru cei mai mulţi dintre români. Este adevărat că de la începutul acestui an dobânzile au scăzut, dar reducerea de costuri este nesemnificativă.

„Băncile aşteaptă să relanseze creditarea după ce se relansează economia reală. Dacă această mentalitate va continua, vom aştepta mult şi bine până se va relansa creditarea în România”, a subliniat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Costurile mari se resimt şi pentru cei care deja au un credit. Românii cu greu mai fac faţă să plătească ratele la credite. Restanţele cresc de la o lună la alta, de la un an la altul. Astfel pentru prima dată în istoria ţării, ratele la bănci neachitate de mai mult de 90 de zile au crescut la 10 miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de peste 7 ori a ratei de neperformanţă din 2008 şi până acum, de la 2,8 % la 20,19 %

Pentru a reduce riscul de neplată a creditelor, BNR recomandă bancherilor să ieftinească împrumuturile.

Peste 70% dintre români consideră prea ridicat costul creditului, iar cei care apelează la un împrumut bancar o fac în primul rând din necesitate, spun studile brokerilor de credite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri