Defictul bugetar pe primele şapte luni se menţine în jurul a 1% din PIB

Data publicării:
ministerul-finantelor-a-alocat-100-milioane-lei-pentru-pos-mediu

La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. România s-a angajat în faţa FMI să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB.

Comparativ cu primele şapte luni din 2012, deficitul bugetar a scăzut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB.

Veniturile au urcat în intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, şi reprezintă 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Încasările din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% faţă de perioada similară din 2012, evoluţie susţinută de creşterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.

La capitolul impozit pe venit, suma colectată a fost mai mare cu 8,7% datorită majorării veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Au crescut veniturile din TVA şi din accize

În acelaşi timp, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, iar cele din accize cu 2,4%. Încasările mai mari din accize au fost determinate de creşterea taxei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de influenţa cursului deschimb luat în calcul la plata accizelor.

Creşteri semnificative au fost înregistrate la încasările din dividende (+ 290 milioane de lei) şi la taxa pe utilizarea bunurilor (+2 miliarde de lei), în principal ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Creşterea salariilor în sectorul bugetar a contribuit la suplimentarea venturilor din asigurări sociale cu 4,4%. Încasările din contribuţiile de asigurări au fost afectate de obligaţia de restituire a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate către pensionari, dar şi de creşterea în anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţii aferentă fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+9,5 %) şi la venituri nefiscale (+8,2%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au continuat evoluţia ascendentă, fiind cu 26,9% mai mari faţă de cele din luna precedentă. La şapte luni, însă, nivelul este similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general au crescut cu 4,1% faţă de primele şapte luni din 2012 şi au ajuns la 122,15 miliarde de lei (19,5% din PIB).

Ministerul Finanţelor menţionează că au fost înregistrate creşteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligatiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 7,4%, influenţate de accelerarea procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi de plăţile operate din fondul naţional de sănătate. În schimb, cheltuielile pentru investiţii au scăzut cu peste 10%, la 14,9 miliarde lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
Digi FM
Elena Lasconi, atac la adresa lui Iohannis?! Ce a răspuns când a fost întrebată ce fel de președinte ar fi și...
Pro FM
Fostul soț al lui Mel B, fotografiat cu zâmbetul pe buze, alături de fiica lor. El și fosta membră Spice...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
Un pensionar cu doar 38 de ani munciți va lua pensie de 8.100 lei la recalculare. Cât e impozitul?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia