Banca statelor BRICS nu va mai investi în Rusia

Data publicării:
Russia Putin BRICS Development Bank
Șefa NDB, Dilma Roussef, și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), banca multilaterală înființată de statele BRICS, nu ia în considerare noi proiecte în Rusia, deoarece operează în conformitate cu restricțiile impuse pe piețele financiare și de capital, a declarat miercuri șefa acesteia, potrivit Reuters

Dilma Rousseff a afirmat, într-o declarație postată pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că orice speculații privind discutarea unor noi operațiuni ale băncii în Rusia sunt „nefondate”.

Rousseff, care a fost și președinte al Braziliei, a declarat că va avea o întâlnire bilaterală cu liderul rus Vladimir Putin în cursul zilei, în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, dar că scopul acesteia va fi discutarea „rolului BND în cadrul viitorului summit BRICS”. 

Țările BRICS, și anume Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, sunt așteptate să se reunească în țara africană luna viitoare. Putin nu va participa. 

Rousseff a adăugat că se va întâlni, de asemenea, cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa în Rusia, unde se așteaptă să discute despre extinderea băncii, care în ultimii ani a admis ca membri Emiratele Arabe Unite, Bangladesh și Egipt. 

Grupul BRICS de țări emergente a lansat banca cu sediul la Shanghai în 2015. Rousseff a fost numită la conducerea acesteia la începutul acestui an de către președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Partenerii noștri