Băncile europene vor acorda sume record acționarilor ca urmare a majorării dobânzilor

Data actualizării: Data publicării:
The Ibex halts declines at 0.6% on the back of the banking sector and awaits the Fed meeting minutes
Foto: Profimedia Images

Băncile europene ar urma să acorde anul acesta acţionarilor sume record, de 120 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), în dividende şi răscumpărări de acţiuni, distribuind mai mult din profitul ridicat înregistrat în urma majorării dobânzilor, susţin analiştii citați de Reuters.

Luni, Bank of Ireland a anunţat majorarea recompenselor acordate acţionarilor, alăturându-se instituţiilor financiare, cum ar fi BNP Paribas, Deutsche Bank şi Santander, care au promis mai mulți bani investitorilor lor, conform Agerpres.

Luna trecută, grupul elveţian UBS s-a angajat să reia programul de răscumpărare de acţiuni, în timp ce banca Monte dei Paschi di Siena, deţinută de statul italian, a anunţat că va plăti dividende pentru prima dată în ultimii 13 ani.

UniCredit SpA a raportat luna aceasta un profit peste aşteptări, ceea ce permite grupului bancar italian să majoreze recompensele acordate acţionarilor pentru anul 2023 până la 8,6 miliarde de euro, un nou nivel de referinţă pentru băncile europene.

„Intenţionăm să distribuim acţionarilor o sumă totală de 8,6 miliarde de euro pentru 2023, sau 100% din profitul net, în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, în creştere cu 3,35 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Începând din 2021, am distribuit acţionarilor 17,6 miliarde de euro, graţie unei generări de capital extrem de solide şi sustenabilităţii randamentelor”, a declarat directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel.

În rândul băncilor din Europa, plata dividendelor pentru 2024 va totaliza aproape 80 miliarde de euro, iar cu răscumpărările de acţiuni recompensele acordate acţionarilor ajung la 120 miliarde de euro, un nivel record, estimează analiştii de la Bank of America (BofA).

În următoarele 15 luni, băncile ar urma să plătească în total 172 miliarde de euro - aproximativ 17% din capitalizarea lor bursieră, conform BofA.

Analiştii de la UBS previzionează că principalele 50 de bănci europene vor avea un randament preconizat al dividendelor de 7,3% în 2024, în creştere de la 5,8% în 2022. Dar acest randament ar urma să scadă la 7,2% în 2025 şi apoi să ajungă la 7,4% în 2026, previzionează UBS.

Creşterea profitabilităţii a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor şi, de asemenea, a impulsionat şi cotaţia acţiunilor lor, un index bursier care regrupează acţiunile băncilor a înregistrat anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă creşterea semnificativă a profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creşterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să îşi crească rezultatul final.

Partenerii noștri