Christine Lagarde: BCE va reduce dobânzile când vom câștiga lupta cu inflația

Data publicării:
christine lagarde în fața unui microfon
Președinta BCE, Christine Lagarde (foto), a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune. Sursa foto: Profimedia Images

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă dobânzile după ce va fi sigură că inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2%, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde. Conform datelor Eurostat, inflaţia anuală în zona euro a accelerat uşor în luna decembrie, până la 2,9%, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câştiga lupta cu inflaţia, adică vom avea certitudinea că inflaţia va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse”, a spus Christine Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costului creditului în zece reprize consecutive.

Ritmul de creştere a preţurilor de consum a încetinit semnificativ după ce la finele lui 2022 rata inflaţiei a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul ţintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, inflaţia anuală în zona euro a accelerat uşor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie.

Deşi inflaţia rămâne sub 3%, chiar şi după saltul din decembrie, oficialii BCE aşteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestrul. În timp ce o prăbuşire a economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne în continuare cel al unei aterizări line.

Lagarde a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune şi că cel mai dificil moment al luptei cu inflaţia a trecut.

„Cred că am trecut de cea mai dificilă perioadă, exceptând cazul în care ne vom confrunta cu un nou şoc major. Asta nu înseamnă că vom avea un declin lin”, a spus Lagarde, care a menţionat în special salariile. „Salariile, în termeni de negocieri şi acorduri colective, sunt pe cale să fie majorate peste cifrele de inflaţie pe care le avem. Suntem într-o fază de ajungere din urmă care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani”, a precizat preşedintele BCE.

În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referinţă pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%. La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie, BCE a subliniat că lupta împotriva inflaţiei nu s-a terminat dar a menţinut nemodificate dobânzile, pentru a doua lună consecutivă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri