Doar consumatorii vulnerabili vor putea amâna cu șase luni plata facturilor la energie și gaze
Situația generată de explozia prețurilor la energie se discută luni, în Parlament. Propuneri pentru a sprijini populația sunt multe, dar dispar la fel de rapid. Premierul demis anunța de dimineață că propune printre altele amânarea la plată a facturilor pentru cei care nu pot să plătească. Între timp a măsura a dispărut, dar a fost aprobat amendamentul PSD prin care se poate amâna doar pentru cei vulnerabili.
Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.
Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni, la cerere, a plăţii facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii vulnerabili. Acest amendament a fost votat.
Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.
Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.
"Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa", precizează unul dintre amendamentele PNL.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.
Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.
Proiectul de lege va fi discutat luni în plenul Senatului.
- Etichete:
- factura
- energie electrica
- parlament
- gaze
- consumatori
- consumatori vulnerabili
- criza gazelor