După ce cu o zi înainte a încercat să explice de ce rămâne în Rusia, Deutsche Bank face o mișcare surpriză și anunță că se retrage

Data actualizării: Data publicării:
oameni in fata Deutsche Bank
Deutsche Bank face o mișcare surpriză și anunță că se retrage. FOTO: Getty Images

Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, care a fost intens criticată de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia, face o mișcare surprinzătoare și anunță că se retrage din Rusia, scrie Reuters.

Deutsche Bank se alătură astfel marilor bănci americane Goldman Sachs și JPMorgan Chase, care au anunţat joi că sunt în proces de renunţare la activităţile din Rusia, adăugându-se listei lungi de companii multinaţionale care se distanţează de această ţară vizată de sancţiuni internaţionale severe. 

Deutsche a rezistat presiunii de a rupe legăturile cu Rusia, argumentând că trebuie să sprijine firmele multinaționale care desfășoară afaceri acolo. Dar vineri seara la Frankfurt, banca și-a schimbat strategia.

"Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare", a anunţat vineri seară Deutsche Bank, la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către armata rusă. "În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia", a adăugat Deutsche Bank, care a precizat că "şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia din 2014".

Grupul german a explicat săptămâna aceasta că expunerile sale directe în Rusia sunt "foarte limitate".

Cu o zi înainte, directorul executiv al Deutsche Bank, Christian Sewing, a explicat de ce banca nu se retrage din Rusia. "Răspunsul este că asta ar fi împotriva valorilor noastre. Avem clienți care nu pot părăsi Rusia peste noapte", a spus Christian Sewing.

Deutsche Bank a evaluat expunerea brută la credit la 1,4 miliarde de euro, adică aproximativ 0,3% din portofoliul total de credite, expunerea netă fiind în valoare de 600 de milioane de euro.

Grupul german are, de asemenea, un centru tehnologic important în Rusia, în care sunt angajaţi 1.500 de specialişti în informatică, care lucrează în serviciul băncii sale de investiţii.

Riscul operaţional ce decurge din închiderea acestui centru este sub control şi "nu prezintă niciun risc semnificativ" pentru funcţionarea operaţiunilor globale, a declarat Deutsche Bank în această săptămână.

 

 

 

Partenerii noștri