Estimările FMI privind economia mondială vor fi „semnificativ mai rele”. „E vorba de şocuri după şocuri care ne afectează serios”

Data actualizării: Data publicării:
Stock market data and graphs processing over black background, finances and economy concepts
În prognozele pe care le va publica în iulie, FMI va „înrăutăţi în mod semnificativ" estimările privind evoluția economiei globale. Foto: Profimedia Images

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi va revizui, în mod „semnificativ”, estimările privind ritmul de creştere al economiei mondiale cu prilejul următorului raport, într-un moment în care responsabilii din sectorul financiar se confruntă cu o listă redusă de opţiuni pentru a răspunde la agravarea riscurilor, transmite Bloomberg.

Creşterea preţurilor la alimente şi energie, încetinirea fluxurilor de capital către pieţele emergente, continuarea pandemiei şi încetinirea economiei chineze creează „mult mai multe provocări” pentru factorii de decizie, a declarat duminică directorul de strategie de la FMI, Ceyla Pazarbasioglu la un panel organizat cu prilejul reuniunii miniştrilor de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20, care are loc la Bali (Indonezia).

„Este vorba de şocuri după şocuri care afectează serios economia mondială”, a spus Ceyla Pazarbasioglu, conform Agerpres.

Aceste declaraţii vin după ce reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile de coordonare a unui răspuns global la creşterea inflaţiei şi îngrijorărilor cu privire la o recesiune.

Cu prilejul celui mai recent raport „World Economic Outlook”, publicat în luna aprilie, FMI şi-a revizuit deja, în jos, estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, faţă de un avans de 4,4% prognozat înainte de începutul războiului din Ucraina.

În următoarele prognoze, ce urmează a fi publicate în cursul acestei luni, „ne vom înrăutăţi în mod semnificativ prognozele", a avertizat Ceyla Pazarbasioglu.

Oficialii băncilor centrale din întreaga lume au dificultăţi în a găsi răspunsul adecvat la creşterile de preţuri care sunt stimulate de problemele pe partea de aprovizionare.

„Calea spre o aterizare lină se îngustează; credem în continuare că aceasta este o traiectorie fezabilă dar cu siguranţă nu una foarte uşoară. Acolo unde băncile centrale modifică politica monetară într-o manieră rapidă şi decisivă şi au un răspuns la inflaţie, aceasta este mai propice pentru o aterizare lină”, a declarat şi directorul de cercetare de la Banca Reglementelor Internaţionale, Hyun Song Shin, prezent la acelaşi panel de la Bali.

În cazul României, FMI şi-a revizuit, în luna aprilie, în mod semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât estima în toamnă până la 2,2%.

Partenerii noștri