Guda: Nu avem credibilitate pe plan internațional. E prea mult zgomot politic și sunt prea puține reforme

Data actualizării: Data publicării:
iancu guda
Iancu Guda

Instabilitatea politică din ultimii 10 ani a afectat credibilitatea României pe plan internațional și a împiedicat dezvoltarea mediului de afaceri, spune analistul Iancu Guda. El adaugă că partidele au doar interese pe termen scurt, vorbind despre moțiunea de cenzură care va fi votată luni. România are nevoie de guvern funcțional, în condițiile în care suntem în plină pandemie de coronavirus, iar economia este afectată la nivel global.

„În ulimii 10 ani, România a avut 12 guverne, ceea ce a alimentat veșnica scuză de „greaua moștenire”, de discontinuitate, de probleme lăsate din urmă, de audituri care trebuie făcute pentru că altfel nu putem să punem mâna, de cea mai zgomotoasă senă politică din istoria Europei, de incapacitatea de a implementa reforme structurale care să modernizeze și să schimbe administrația publică pe termen lung, de a ne ține pe loc”, a spus Iancu Guda.

Acest lucru decrediblizează de asemenea România în ochii creditorilor internaționali, care țin cont de semnele de instabilitate politică.

„Realitatea din ultimul deceniu, inclusiv cea de astăzi, ne arată că mizele partidelor, în general, ne-a arătat că aceste partide nu au venit să revoluționeze România, să schimbe din rădăcini cu reforme structurale. Practic, au fost interese pe termen scurt”, a adăugat el.

„Care este logica să dai jos un guvern, când în maximul o lună vine poporul să decidă cine are majoritate în Parlament? Ce vrei să faci în luna aia, ce vrei să revoluționezi în România într-o lună, în care vrei să schimbi Guvernul, în condițiile în care însuși poporul, singurul legitimat să voteze și să-și numească conducătorii – ce poate să facă un guvern nou într-o lună? Nimic”, a continuat Guda.

„Să blochezi activitatea parlamentară, să blochezi activitatea Guvernului într-o lună în care poporul are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, pe un teren foarte alunecos, în care suntem afecați de cea mai gravă pandemie din istoria omenirii, din punct de vedere al efectelor financiare - avem nevoie de un guvern funcțional. Mai durează o lună. O să spună poporul cine trebuie să guverneze. Dacă nu va fi o majoritate clară, politicul întotdeauna se descurcă și va face alianțe”, a spus analistul.

Guda spune că această instabilitate politică descurajează și antreprenorii, iar acest lucru se vede în numărul mic de companii înregistrate în țară, ceea ce înseamnă că nu se dezvoltă pătura de mijloc, iar România nu se dezvoltă ca națiune.

„Acestea sunt efectele instabilității politice: nu se dezvoltă antreprenoriatul, nu avem credibilitate pe plan internațional, pentru că e prea mult zgomot politic și sunt prea puține reforme, crește costul de finanțare, se retrag capitalurile și se depreciază moneda națională, nu atragem investiții străine și atunci rămânem o țară mică și alții ne-o iau în față. Suntem, practic, sinucigași. Ne dăm un glonț în cap și suntem noi principala cauză, clasa politică care vede doar pe termen scurt interesele de partid, în loc să vadă interesele pe termen lung ale poporului și mediului de afaceri, și băltim de 30 de ani în aceleași autostrăzi, spitale subdezvoltate, sistem de educație care nu pregătește copiii și tinerii pentru realitatea din business, pentru viață”, a mai spus el.

Editor web: Monica Bonea

Partenerii noștri