Prețul motorinei a recuperat toate scăderile din ultimele 3 luni și este în creștere

Data publicării:
motorina
Foto: Profimedia Images

Prețul mediu pentru un litru de motorina a fost ieri 8,46 lei pe litru, potrivit Peco Online, acesta fiind recordul ultimelor trei luni. Ultima dată când un litru de motorină a avut un preț mediu mai mare a fost pe 2 august 2022, când un litru se comercializa cu 8,47 lei.

În august prețul motorinei a scăzut ușor, însă o scădere mai pronunțată s-a produs după mijlocul lunii septembrie, când prețul pe litru a scăzut sub 8 lei. La începutul lunii octombrie, prețul mediu pe litru de motorină era de 7,95 lei.

Ieri prețul mediu pe litru de motorină era de 8,46 lei, iar trendul este crescător.

Motorina a început anul la un nivel de aproximativ 6 lei pe litru. Prețul a crescut puternic din martie 2022, după invazia rusă în Ucraina. Atunci, în doar 10 zile, prețul motorinei a crescut cu aproape 1 leu. Deja la finalul lunii iunie prețul motorină sărise de 9 lei pe litru.

Compensarea prețului carburanților cu 50 de bani, aplicată de la 1 iulie 2022, a scăzut prețul motorinei de la 9,22 lei la 8,73 lei pe litru. Măsura, aplicată inițial timp de trei luni, a fost extinsă în septembrie până la finalul anului.

Benzina a avut o evoluție similară cu motorina până în martie 2022, apoi a încetinit ritmul. Prețul maxim atins a fost de 8,65 lei pe litru la final de iunie. În prezent, benzina se comercializează cu prețul mediu de 7 lei pe litru, revenind la nivelul atins acum o lună după câteva săptămâni de scădere.

Creșterile din 2021 și 2022 au venit după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină, scăzuseră puternic. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017. Spre comparație, peste doar 2 ani carburanții au atins maxime istorice în România.

Partenerii noștri