Va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro? Adrian Vasilescu: De 10 ani sunt prognozele astea. Niciodată nu a fost depășit

Data publicării:
adrian vasilescu
Adrian Vasilescu, despre evoluția cursului valutar leu euro. FOTO: Digi24

Euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului. Analiștii se așteaptă ca pragul 5 lei pentru un euro să nu fie, totuși, depășit mai devreme de jumătatea anului viitor. Consilierul de strategie de la BNR Adrian Vasilescu spune că devalorizarea recentă a monedei naționale nu are de ce să provoace agitație. 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.

Economia României și piețele financiare din România sunt atât de obișnuite cu șocurile încât nu se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister, chiar dacă e un minister atât de important că cel al Finanțelor.

Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate".

Leul s-a depreciat, vineri, cu 0,13 bani (0,03%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9281 lei/euro.

Citește și: Cum va evolua moneda națională. Suciu (BNR): S-a depreciat cu doar 5 bani de la începutul anului, nu va urca spre 5 lei pentru un euro

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimau în urmă cu două săptămâni 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

"E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an", a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Operație
Statele Unite. Un pacient a primit o inimă din titan până a fost găsită una compatibilă pentru transplant