Cum va evolua moneda națională. Suciu (BNR): S-a depreciat cu doar 5 bani de la începutul anului, nu va urca spre 5 lei pentru un euro

Data publicării:
Monede euro și bancnote de lei.
Foto: GettyImages

Euro a scăzut foarte puțin azi după două zile cu maxime istorice, fiind cotat de BNR la 4,9260 lei. De zile bune, s-a poziționat peste nivelul de 4,92 lei, dar reprezentanții BNR dau asigurări că deprecierea monedei naționale a fost de dor  bani de la începutul anului și că a performat chiar mai bine decât alte monede din regiune.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat la Digi24 că evoluțiile sunt destul de volatile în regiune, dar că, privind prin comparație timp de o lună sau o săptămână, reiese că acest lucru nu caracterizează leul. 

"E o caracteristică a leului de a nu avea volatilități mari. Dacă comparăm peste o săptămână, o lună, vedem că leul a performat mai bine decât celelalte monede. Depinde când punctăm momentul de comparație.

La monede cu volatilitate mare, data e relevantă pentru comparație.

La leu avem predictibilitate privind o ușoară depreciere, sunt doar 5 bani de la începutul anului. În cazul zlotului, variații de mai mult de 1% sunt regula. La leu, variații de 1% sunt extrem de rare de la o zi la alta", a spus Dan Suciu.

El a adăugat că evoluția cursului nu a fost influențată de criza politică, întrucât aceasta din urmă s-a produs pe fondul deciziei Standard&Poor's, mai importantă decât o decizie de ministru: "Nu va urca spre un maxim de 5 lei pentru un euro, dar asta depinde de ce se întâmplă în economie".

În ceea ce privește inflația, Suciu a spus că o nouă prognoză va fi emisă în luna mai, dar nu se pare că va avea diferențe față de cea din luna anterioară.

"Undeva la 3% nu cred că va fi o problemă foarte serioasă din perspectiva inflației și nici nu va presupune un efort foarte mare din partea populației privind creșterea prețurilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR.

Partenerii noștri