Zona euro evită recesiunea cu o creștere minimă în trimestrul patru

Data publicării:
Euro currency of the eurozone
Foto: Profimedia Images

Zona euro a înregistrat creştere economică în trimestrul patru din 2022, evitând recesiunea, deşi costurile ridicate cu energia, scăderea încrederii şi majorarea dobânzilor au afectat regiunea, transmite Reuters.

Conform datelor preliminare publicate marţi de Eurostat, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au trecut la moneda euro a crescut cu 0,1% în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,9% faţă de perioada octombrie-decembrie 2021. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin trimestrial de 0,1% şi o creştere anuală de 1,8%.

În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 0,3%, iar faţă de perioada iulie-septembrie 2021 un avans de 1,9%.

În rândul celor mai mari state membre UE, Germania a raportat un declin de 0,2%, iar Italia de 0,1%, în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Franţa şi Spania au raportat creşteri de 0,1% şi, respectiv, 0,2%. Eurostat urmează să publice datele revizuite în 14 februarie 2023.

În cel mai recent raport World Economic Outlook, publicat marţi, Fondul Monetar Internaţional prognozează că Germania şi Italia vor evita recesiunea în acest an, iar economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza, în pofida efectelor războiului. 

Conform previziunilor FMI, zona euro ar urma să urce cu 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în octombrie, şi după o expansiune de 3,5% în 2022. Europa s-a adaptat mai rapid la costurile ridicate ale energiei decât se estima, iar o atenuare a preţurilor energiei a ajutat regiunea, consideră FMI.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană în ansamblu, datele preliminare arată că Produsul Intern Brut a rămas stabil în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, şi a crescut cu 1,8% faţă de perioada octombrie - decembrie 2021, notează Agerpres.

În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, UE a înregistrat o creştere de 0,3%, iar faţă de perioada iulie-septembrie 2021, un avans de 2,5%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni s-au înregistrat în Irlanda (3,5%), Letonia (0,3%), Spania şi Portugalia (ambele cu 0,2%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Lituania (minus 1,7%), Austria (minus 0,7%) şi Suedia (minus 0,6%).

În ritm anual, toate ţările membre UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri, exceptând Suedia (minus 0,6%) şi Lituania (minus 0,4%).

Partenerii noștri