Economia Franței funcţionează la 65% din capacitate din cauza pandemiei de coronavirus

Data publicării:
femeie care se plimba cu masca in fundal cu turnul eiffel
Paris în timpul pandemiei de coronavirus. Foto: Getty Images

Măsurile de izolare destinate combaterii pandemiei de coronavirus au antrenat o diminuare a activităţii economice cu aproximativ 35% în Franţa, cu efecte diferite în rândul sectoarelor economice, a estimat joi Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), potrivit Agerpres, care citează AFP.

INSEE a comparat "nivelul de activitate din săptămâna aceasta cu cel aşteptat într-o săptămână normală" şi a ajuns la concluzia că activitatea economică şi cheltuielile gospodăriilor sunt la aproximativ 65% de nivelul normal.

Pentru a evalua pierderile de activitate în rândul diferitelor sectoare, INSEE a utilizat datele trimise de companii şi federaţii profesionale, precum şi, în mod inedit, datele privind consumul de energie, utilizarea transporturilor feroviare sau tranzacţiile cu cardurile bancare. După analiza acestor date, INSEE a ajuns la concluzia că dacă activităţile agricole "ar urma să continue într-un ritm apropiat de cel normal", la fel ca şi în cazul industriei agroalimentare, în schimb "în restul industriei, va fi menţinută doar jumătate din activitate".

În acelaşi timp, sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere masivă de 89%, serviciile una de aproximativ 36%, unele dintre aceste servicii fiind foarte afectate, precum transporturile, hotelurile şi restaurantele, însă altele mult mai puţin precum telecomunicaţiile. Serviciile precum cele de educaţie, îngrijirea copiilor şi activităţi sportive au înregistrat o diminuare a activităţii de 14%.

În concluzie, cifrele care arată o pierdere de activitate de aproximativ 35% "par coerente cu primele informaţii disponibile cu privire la situaţia salariaţilor, din care o treime sunt în activitate la locul obişnuit de muncă, o treime sunt în telemuncă iar o treime sunt în şomaj parţial", precizează INSEE.

De asemenea, Institutul naţional de statistică din Franţa (INSEE) susţine că în prezent consumul gospodăriile este cu 35% sub nivelul normal, ca urmare a reducerii la minim a anumitor cheltuieli, precum cele pentru textile, articole de îmbrăcăminte dar şi anumite bunuri din industria manufacturieră.

Ca urmare a situaţiei incerte, INSEE a decis să suspende publicarea prognozelor de creştere anuală. Evoluţia PIB-ului "este strâns legată de scenariu de ieşire din criza sanitară", subliniază INSEE.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...