Autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit și nu pentru consumul propriu

Data actualizării: Data publicării:
oameni care monteaza panouri fotovoltaice pe o casa
Sunt aproape 100 de mii de români care își produc energie cu ajutorul soarelui. Foto: Profimedia

Fenomenul fotovoltaicelor ia amploare și riscă să se transforme într-un colos cu picioare de lut. Sunt aproape 100 de mii de români care își produc energie cu ajutorul soarelui, numai că rețeaua de electricitate națională, veche de 60 de ani, nu-i poate susține. Pentru a gestiona situația, autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit, și nu pentru consumul propriu.

Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice au ajuns să producă peste 1.200 de MW cu ajutorul soarelui, adică aproape cât două reactoare de la Cernavodă. Însă toată această energie verde pune presiune pe rețeaua națională de electricitate. Asta pentru că sistemul care a fost construit în mare parte în anii 60 nu a mai avut parte de investiții în ultimii ani.

Viorel Alicuș, reprezentant ANRE: În prezent nu există o limită a prosumatorilor. Practic, poți fi prosumator și la 3 MW. Bine, nu mai ai aceleași beneficii ca unul la 400 de KW, și există și problema dezechilibrelor. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari din punct de vedere a cantității, dar și ca valoare.

Nicolas Richard, furnizor de energie: Trebuie să găsim modalități de a avea un sistem prin care nu se încurajează injectarea în rețea, pentru că asta este singura metodă de a nu crea probleme la sistem.

Autoritățile spun că unii dintre românii care produc energie verde au început să facă asta pentru profit. Adică vând surplusul de energie în rețea, lucru pe care legea de altfel nu-l interzice.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai.

Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca de la anul să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde.

Reporter Georgiana Iuzic / Operator: Dragoș Stoica

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri