Avertisment de la șeful Gazprom: Prețul gazelor în Europa ar putea crește și mai mult

Data publicării:
aleksei miller in spatele siglei gazprom cu mana la nodul cravatei
Aleksei Miller, șeful Gazprom, avertizează că prețurile gazului natural în Europa ar putea crește și mai mult Foto: Profimedia Images

Moscova, suspectată de multe ori că profită de dependența europenilor de gazele rusești și face o armă politică din această vulnerabilitate, a avertizat, vineri, prin vocea șefului Gazprom, Aleksei Miller, că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește și mai mult.

La o conferinţă online, Aleksei Miller a declarat că cererea pentru gaze naturale este în creştere. El a descris gazele naturale drept un „combustibil curat”, care ar putea sprijini tranziţia la o energie mai verde. Însă preţurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare a gazelor, a avertizat şeful grupului rus Gazprom, Aleksei Miller.

În prezent, capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 de miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal. „Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate”, a declarat şeful Gazprom. Acesta a avertizat: „Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare. (...) Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a afirmat Miller.

Europarlamentarii suspectează Gazprom de creșterea artificială a prețurilor

Declarațiile lui Aleksei Miller intervin în aceeași zi în care un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa. Esuspectează compania rusă de manipularea pieţei. Într-o scrisoare din adresată Comisiei Europene, 40 de parlamentari europeni au informat Comisia că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa, se arată în scrisoare. Executivul comunitar a confirmat primirea scrisorii şi a anunţat că va răspunde în timp util.

Reprezentanţii Gazprom nu au făcut comentarii.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Nord Stream 2 așteaptă autorizația de funcționare din Germania

Aleksei Miller a reafirmat că Gazprom îşi va îndeplini complet obligaţiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Analiştii nu se aşteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct preţurile gazelor să scadă curând în Europa, menționează Reuters, preluată de Agerpres.

Partenerii noștri