Business Club. Viitorul energiei, între combustibili fosili și inovații tehnologice

Data actualizării: Data publicării:
energie electrica stalpi retea - flickr enel 2

Cea mai ieftină sursă de energie, combustibilii fosili, vor rămâne o componentă uriașă a economiei globale. Și asta pentru că vor fi ieftini pentru o perioadă lungă de timp. Ne îndreptăm către o lume cu energie din abundență, arată o analiză Bloomberg.

Dacă în urmă cu câțiva ani, americanii se bazau pe rezervele de petrol ale Arabiei Saudite, acum își iau o mare parte din energie din petrolul și gazele de șist aflate chiar la ei acasă.

Din 2011 până în 2015, forarea șisturilor a devenit cu 71% mai ieftină. Sunt doar patru ani în care producătorii au reușit să producă la costuri mult mai mici, astfel încât să-și permită să extragă chiar și în condițiile unui petrol ieftin.

Fiecare puț de foraj costă mai puțin și, totuși, din fiecare se extrage din ce în ce mai mult petrol. E posibil mulțumită investițiilor masive în tehnologie. Schimbările în tehnică și echipamente sunt atât de bruște, încât giganții energetici încep să fie asemuiți companiilor de tehnologie din Silicon Valley. Granițele dintre industrii sunt deja neclare: IT-ști, chimiști, fizicieni și petroliști sunt aduși laolaltă pentru inovația energetică.

Statoil crește eficiența zăcămintelor exploatate cu ajutorul unor microbi, Shell își eficientizează explorările căutând zăcăminte prin lansarea de fotoni în subteran și analizarea lor după ce ricoșează înapoi.

Inovații la fel de impresionante au loc și în sfera energiei regenerabile. În momentul de față, din cărbune și din gaze naturale se produce cea mai ieftină energie, dar în numai 10 ani regenerabilele se vor apropia ca preț. Reglementările antipoluare vor face cărbunele tot mai scump, iar supracapacitatea de producție din prezent va dispărea cu timpul.

În tot acest timp, noile tehnologii vor ieftini regenerabilele. Se estimează că, în 2040, se va produce energie eoliană mai ieftin decât energia din gaze naturale și cărbune.

Chiar dacă lumea nu se va descotorosi de gaze și petrol, regenerabilele vor acapara o felie tot mai mare din piața energiei. Fenomenul va fi global. Prognozele arată că, în 2040, două treimi din energia consumată de germani va fi verde, la fel și 63% din energia britanicilor și jumătate din a australienilor.

Într-o lume cu energie multă, ieftină și diversă, oamenii vor consuma din ce în ce mai puțin. Dacă pâna acum cererea de energie însemna că fabricile consumă mult, vând mult iar economia în ansamblu merge bine, în viitor legătura dintre consumul de energie și avansul economiei se va rupe. Motivul e tot tehnologia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri