Dividendele datorate statului de către Transgaz, majorate cu 140 milioane lei

Data publicării:
transgaz31

În doar câteva zile conducerea Transgaz a majorat de la 50% la 90% din profitul obținut cota dividendelor acordate acționarilor, cel mai mare dintre aceștia fiind statul cu aproximativ 58% din acțiuni. Măsura, care riscă să îngreuneze situația financiară a companiei, va aduce statului un plus de 143 milioane de lei la buget, bani de care Guvernul are nevoie însă ca de aer.

transgaz31

Conducerea companiei de stat Transgaz, un monopol al transportului național de gaze, a propus alocarea pentru dividende a 545,5 milioane lei, echivalent cu 90% din profitul net din 2016, de 594,5 milioane lei, aşa cum a cerut Guvernul într-un memorandum din ianuarie, decizia urmând să fie luată în adunarea generală a acţionarilor, controlată de Ministerul Economiei, din 27 aprilie, potrivit News.ro.

Este a doua propunere de dividend, după ce compania a transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un referat în care propunea un dividend brut de doar 25,74 lei pe acţiune, adică 50% din profitul net obţinut anul trecut.

Miercuri argumentul pentru care Transgaz propunea dividende de doar 50% din profiturile obținute era acela că impunerea unui procentaj de 90% ar fi avut un impact negativ. ”Menținerea unei cote de 50% la repartizarea profitului net sub formă de dividende pentru anul 2016 este motivată de impactul negativ pe care creșterea cotei de repartizare a profitului net sub formă de dividende o are asupra gradului de îndatorare a companiei, grad de îndatorare care în perioada 2019- 2020 poate atinge niveluri ridicate (4,97 în anul 2019) chiar și în condițiile aplicării unei cote de 50% din profitul net”, argumenta zilele trecute conducerea Transgaz.

Noul convocator transmis joi dimineaţa BVB arată că AGA va aproba ”un dividend brut pe acţiune în valoare de 46,33 lei. Creșterea dividendului de la 25,74 lei pe acțiune la 46,33 lei va aduce statului un plus de 143 milioane lei, corespunzător unei dețineri de 58% din capitalul social al Transgaz, divizat în 11,77 milioane acțiuni.

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut.

Măsura nu se aplică societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiilor autonome care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net.

Plata a 90% din profit cu titlul de dividende este o măsură discutabilă prin prisma datoriilor mari avute de societate și a investițiilor pe care aceasta trebuie să le facă. O ”scrisoare de așteptări„ trimisă zilele trecute de către Ministerul Economiei conducerii acestei companii menționa faptul că Transgaz trebuie să deruleze în viitor proiecte de investiții cifrate la 1,2 miliarde euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri