Enel a pus deoparte 400 milioane euro pentru daune către stat

Data actualizării: Data publicării:
Enel

Grupul Enel a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie, a declarat joi directorul general al Enel în România, Georgios Stassis.

Enel

”După cum a anunţat şi Grupul Enel în prezentarea rezultatelor financiare, suma este provizionată şi pregătită să fie plătită. Procesul este birocratic şi durează, pentru că sunt multe proceduri de realizat. S-ar putea ca procesul să se încheie în acest an (livrarea banilor, n.r.)”, a spus Stassis, informează News.ro.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Energiei, vrea să angajeze avocaţi francezi pentru eventualitatea în care deciziile recente favorabile României ale Tribunalului Arbitral Internaţional de la Paris din litigiile cu giganţii energetici Enel şi E.ON privind privatizarea filialelor Electrica vor face obiectul unor acţiuni în anulare în justiţia franceză.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internaţional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Pretenţiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro. 

Potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, după privatizarea Electrica Muntenia Sud. În contract este stipulată și formula de calcul al prețului de vânzare.

O hotărâre din 2012 a Guvernului Ponta fixa la peste jumătate de miliard de euro prețul la care Enel Investment Holding BV era obligat să cumpere, de la statul român, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia României la cele două companii, după privatizarea Electrica Muntenia Sud.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri