Energia solară ar putea deveni cea mai ieftină formă de energie din lume

Data publicării:
panouri solare bihor

Energia solară costă mai puţin decât cea obţinută din cărbune în unele regiuni ale lumii, iar în 10 ani ar putea deveni cea mai ieftină formă de energie la nivel global, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

panouri solare bihor

În 2016, ţări precum Chile şi Emiratele Arabe Unite au doborât recorduri cu acorduri pentru generarea energiei solare pentru mai puţin de 3 cenţi pe kilowatt/oră, la jumătate faţă de costul mediu al energiei obţinută din cărbune la nivel mondial.

În prezent, Arabia Saudită, Iordania şi Mexicul prăgătesc licitaţiile pentru acest an, obiectivul fiind obţinerea unor preţuri şi mai mici pentru energia solară.

Companii ca Enel şi Mainstream Renewable Power au acumulat experienţă în Europa şi caută noi pieţe în străinătate.

Începând din 2009, preţurile energiei solare au scăzut cu 62%, toate componentele lanţului de furnizori înregistrând scăderi ale costurilor. Acest lucru a permis scăderea primelor de risc ale împrumuturilor, iar capacităţile de producţie au atins la niveluri record.

Până în 2025, energia solară ar putea deveni mai ieftină decât cea obţinută din cărbune, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

”Sunt date care schimbă regulile jocului şi devin normale pentru tot mai multe pieţe. De câte ori este dublată capacitatea, preţurile scad cu 20%”, a explicat Adnan Amin, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.

Îmbunătăţirea tehnologiilor a fost esenţială pentru dezvoltarea industriei, precum celulele mai performante care generează mai multă energie din acelaşi nivel de radiaţie solară.

Un sistem solar cu o capacitate de 1 megawatt-plus va costa 73 de cenţi/watt în 2025, comparativ cu 1,14 dolari în prezent, reprezentând o scădere de 36%, a arătat Jenny Chase, director pentru analize în domeniul energiei solare la New Energy Finance.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri