Gazele din Marea Neagră, debarcate între plajele Vadu și Corbu

Doru Cireaşă Data publicării:
Gaze

Firma Black Sea Oil & Gas (BSOG) deținătoarea licențelor de exploatare a două perimetre de gaze din Marea Neagră, cu o capacitate estimată la 10 – 20 miliarde metri cubi gaze, va realiza la trei kilometri de mare, între localitățile Vadu și Corbu o stație de tratare a gazelor pe o suprafață de 3,44 hectare.

Gaze

Potrivit unui anunț public de zilele trecute al BSOG, dezbaterile privind raportul de mediu necesar investiției ”Construire Stație de tratare a gazelor – proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia” vor avea loc în dara de 2 mai 2017, de la ora 12.00 la Căminul Cultural din comuna Corbu. județul Constanța. ”Planul şi Raportul de Mediu pot fi consultate la sediul APM Constanta din Str. Unirii, Nr. 23, Constanta, Jud. Constanta, în zilele de luni – vineri între orele 08.00-16.00 si la sediul BLACK SEA OIL & GAS SRL in București, Sector 1, Calea Floreasca, Nr. 175, Etaj 10 în zilele de luni – vineri între orele 09.00-17.00.”, afirmă reprezentanții firmei menționate.

Ce presupune proiectul

BSOG este titular și operator al Perimetrului XV Midia, Suprafața contractuală B (Perimetrul XV Midia) situat în platoul continental al Mării Negre aparținând României, în baza Acordului de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrele XIII Pelican și XV Midia, încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 43 din 22.01.2014.

Descoperirile de gaze naturale “Ana” și “Doina” se află în Perimetrul XV Midia, localizat în partea de vest a Mării Negre, la cca. 110 km către est de Constanța. În scopul exploatării acestor descoperiri de gaze naturale, BSOG intenționează să demareze Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia ce va asigura extracția, procesarea și transportul gazelor naturale din acestea către consumatorii din România și/sau alte statea membre ale Uniunii Europene (UE).

Producția de gaze naturale din descoperirile „Ana” și „Doina” este planificată să înceapă în trimestrul II din anul 2019. Proiectul constă în realizarea următoarelor obiective:

  • Platforma de producție marină

  • Conducta pentru transportul gazelor naturale de la cele două sonde ale descoperirii “Doina” până la platforma de producție

  • Stație de injecție MEG (monoetilenglicol) în conductele de transport gaze naturale, amplasată pe platforma de producție marină până la țărm;

  • Conducta submarină pentru transportul gazelor naturale de la platforma de producție maritimă până la țărm;

  • Conducta subterană (conexiune cu conducta submarină de la platforma de producție), pentru transportul gazelor naturale de la țărm până la stația de tratare;

  • Stație de tratare a gazelor naturale care va permite aducerea gazelor naturale la standardele și condițiile de livrare către consumatori (temperatură, presiune, compoziție chimică etc.), impuse de operatorii sistemelor naționale de transport și distribuție;

  • - Conexiunea la conducta de transport al gazelor naturale procesate, de la ieșirea din Stația de tratare către sistemul național de transport.

Cât de ecologic este proiectul

Potivit memoriului de prezentare realizat în toamna anului trecut de către firma Auditeco Ges SRL proiectul nu s-ar suprapune peste arii naturale protejate, dar se află în imediata apropiere a ariiilor Delta Dunării , Complexul Razim-Sinoe, Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Limita de est a suprafeței PP este la 160 metri de limita Rezervației Biosferei Delta Dunării, a ROSCI0065 – Delta Dunării și a ROSPA0031 – Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe. În vestul PP, la cca. 2 m se află limita ROSPA0031 – Delta Dunării și Complexul Razim-Sinoe. La cca. 3 km est de amplasament se află ROSPA0076 Marea Neagră și ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină iar la cca. 6,5 km sud-vest de suprafața PP se află ROSPA0060 Lacurile Tașaul și Corbu”, se spune în documentația de mediu. Aceasta conține o anexă cu hartă amplasării proiectului.

harta statie tratare gaze

Costuri cu investițiile de 200 de milioane dolari

"Investițiile totale ale consorțiului la această concesiune se ridică în prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil să estimăm suma totală care urmează să fie investită până la punerea în producție, deoarece aceasta ar putea include și investițiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA", declara recent Mark Beacom, director general BSOG.

Rezervele totale de gaze care depind de rezultatele forajelor viitoare și care s-ar putea putea adăuga la resursele deja identificate la zăcămintele Ana și Doina, ar putea varia între 10 miliarde și 20 miliarde metri cubi.

"În prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre se află în faza de pregătire în vederea aprobării. Dacă BSOG obține aprobarea la sfârșitul anului 2017, atunci, după finalizarea lucrărilor de construcții estimate să dureze doi ani, punerea în producție a zăcămintelor se va realiza în anul 2019", spunea Beacom la începutul anului.

Tot la începutul anului, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț afirma că producția de gaze în Marea Neagră va începe la mijlocul anului viitor, moment în care România va deveni și exportator de gaze.

"De anul viitor, o nouă sursă de gaze naturale importantă, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra în activitate, este vorba de structura gazelor descoperite în Marea Neagră. Operatorii și investitorii din zona respectivă ne-au prezentat că, începând cu anul viitor, la 1 iulie, va intra în producție o structură nouă. Deci practic, din momentul acela, România va deveni și exportator, pentru că această structură aduce un plus de gaze față de solicitările normale din România", a spus Havrileț.

Potrivit lui Havrileț, în primul an, producția va fi de un miliard de metri cubi de gaze și va crește treptat în următorii ani până la 4 miliarde de metri cubi pe an.

"Pentru primul an, producția va fi de un miliard de metri cubi, urmând ca în următorii ani să crească etapizat până la 4 miliarde de metri cubi pe an, față de un consum (al României — n.r.) de 12 miliarde în acest an și de un import în condiții normale între 500 și 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui să creăm condiții pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor să aibă posibilitatea de a-și recupera investiția", a mai spus Havrileț.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), deținută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale.

Portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia — Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.

Pe lângă rezervele ce urmează să fie explotate de BSOG la Marea Neagră americanii de la ExxonMobil explorează, alături de OMV Petrom, un perimetru de mare adâncime unde se estimează rezerve de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdată decizia finală de investiții pentru exploatarea acestor zăcăminte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri