Kosovo consumă de două luni energie fără să plătească

Data publicării:
kosovo

Kosovo consumă de două luni energie fără să plătească, din reţeaua continentului, pe care a dezechilibrat-o.

Reţeaua electrică europeană alimentează gratuit, prin schimburi naturale, consumatorii de energie din Kosovo de la jumătatea lunii ianuarie până acum, lucru care a dus la scăderea frecvenţei curentului electric pe continent, potrivit e-nergia.ro. Asociaţia operatorilor reţelelor din 25 de ţări europene cere intervenţia factorului politic pentru ca această situaţie, fără precedent pe continent la o asemenea amploare, să înceteze. O parte din curentul consumat gratis în Kosovo este posibil să fi venit şi din România.

Întreaga reţea electrică europeană se confruntă cu o scădere de frecvenţă, apărută încă de la jumătatea lunii ianuarie, potrivit unui comunicat de presă al ENTSO-E,  Asociaţia Europeană a operatorilor sistemelor de transport şi sistem din 25 de state din Europa.

Asociaţia a ajuns chiar să solicite intervenţia factorului politic pentru ca situaţia aceasta să fie stopată.

Ce se întâmplă de fapt

Reţeaua electrică a statelor din Europa, care este interconectată, funcţionează la o frecvenţă de 50 Hz (frecvenţa dvs. de acasă pe care o puteţi citi pe orice echipament electric). Pentru a rămâne la acest nivel, este nevoie permanentă de corelarea perfectă între producţia şi consumul de electricitate.

Când apare un dezechilibru între cele două-producţia devine mai mică decât consumul, frecvenţa scade. ENTSO-E spune că, în acest caz, frecvenţa a ajuns la 49,996 Hz. Când într-o, să spunem, ţară, acest dezechilibru între producţie şi consum duce la scăderea frecvenţei, sistemul de acolo se echilibrează automat, preluând energie suplimentară, în mod natural, din reţelele celorlalte ţări cu care reţeaua sa este conectată. În acest caz, energia care a trebuit livrată în acea zonă de către producătorii din alte state, pentru a se echilibra sistemul, a ajuns la o valoare considerabilă:113 GWh, de la jumătatea lui ianuarie şi până acum, energie care este neplătită. Pentru comparaţie, ar însemna consumul lunar a circa un milion de locuinţe medii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri