Video Rusia închide o conductă de petrol care alimenta și România. Ce rute alternative există pentru petrolul din Kazahstan

Data actualizării: Data publicării:
traseul conductei caspian pipeline consortium
Rusia a închis un oleoduct din Kazahstan care îi traversa teritoriul și care aducea petrol și în România Foto: captură video Digi24

Un  tribunal din Rusia a decis oprirea pentru 30 de zile a conductei care aduce petrol din Kazahstan până în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, pe motiv că ar fi existat unele scurgeri de petrol. Decizia riscă să afecteze și livrările din România și este de natură să provoace noi perturbări pe piața și-așa zdruncinată a petrolului. Moscova a invocat o decizie a justiției, însă este în mod clar un avertisment în legătură cu practica sa de a folosi energia drept armă. Totuși, există câteva alternative de a aduce petrolul din Kazahstan ocolind Rusia.

Oleoductul Caspian Pipeline Consortium este responsabil de 1 la sută din livrările globale de petrol, iar pe aici trece 68 la sută din producția  de țiței a Kazahstanului. Conducta are o lungime de 1.500 de km și o capacitate de 1,4 milioane de barili pe zi. În 2021 a transportat 53 de milioane de tone de țiței, potrivit Financial Times.

Potrivit Reuters, după decizia instanței din Rusia de miercuri dimineață, fluxurile de țiței erau încă normale. În condițiile în care embargoul asupra petrolului rusesc va intra efectiv în vigoare, Moscova se va răzbuna și va bloca livrările din Kazahstan care trec pe teritoriul său. Ar fi o mișcare periculoasă, care poate avea ca efect o înstrăinare a kazahilor, dependenți de încasările din petrol și gaze.

Rompetrol, care este deținută de compania kazahă KazMunayGas, susține că nu ar fi afectată puternic de o blocare a Caspian Pipeline Consortium. Compania care deține rafinăria Petromidia Năvodari susține că o parte mică din petrolul folosit vine direct prin această conductă și folosește diverse amestecuri.

Cine sunt acționarii oleoductului Caspian Pipeline Consortium

Conducta respectivă transportă însă circa 1,2 milioane de barili pe zi și este un punct important de alimentare prin terminalul Novorossiisk.

Consorțiul conductei are un acționariat dominat de entități rusești - Transneft, Lukoil și Rosneft. KazMunayGas are doar 19%, iar pachete mici mai dețin și americanii de la Chevron și Exxon.

La începutul războiului, în portul Novorossiisk două din cele trei puncte de încărcare din larg au fost închise o perioadă din cauza unor presupuse deteriorări ale instalațiilor.

Petrolul kazah ar putea veni și pe rute care ocolesc Rusia, însă acestea sunt mai costisitoare, iar capacitățile mult mai mici.

Țări-cheie pentru transportul petrolului caspic

KazMunayGas ar trebui să se bazeze mult pe Georgia și mai ales pe portul Batumi. Grupul kazah și-a majorat livrările pe această linie de la începutul războiului, dar e o rută dificilă. Petrolul trebuie transportat pe tanc peste Marea Caspică, descărcat în Baku, apoi dus prin Azerbaidjan și Georgia, în principal cu trenul. Ca atare, costurile cresc.

Pentru rutele alternative, Georgia este un punct central cu porturile sale din Batumi, Supsa, Poti și terminalul din Kulevi.

Citiți și: Guvernul din Georgia spune că va face tot posibilul pentru a evita un război cu Rusia

Petrolul caspic, fie că vine din Kazahstan, Turkmenistan sau Azerbaidjan reprezintă o alternativă bună chiar și pentru faptul că are caracteristici similare cu cel rusesc, iar rafinăriile nu ar avea nevoie de modificări.

O rută posibilă este oleoductul Baku-Supsa, cu un terminal în Marea Neagră. Conducta este deținută de un grup azer și este operată de gigantul BP. Capacitatea sa este totuși redusă, de circa 115 mii de barili pe zi.

O rută importantă este și Baku-Tiblissi-Ceyhan, care duce petrol până pe coasta mediteraneană a Tuciei. Această conductă are potențial, mai ales că acum este folosită la puțin preste 50 la sută din capacitatea sa maximă.

Nu este de mirare că Vladimir Putin folosește energia ca pe o armă. N-ar fi nici prima dată.  Dar Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită inclusiv pentru sistarea completă a livrărilor de gaz rusesc. Avertismentul a venit miercuri chiar de la președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen spune că aproape jumătate din statele Uniunii experimentează deja întreruperi repetate și va prezenta un plan de urgență la nivel european în jurul datei de 15 iulie.

Partenerii noștri