Statul va acoperi parțial prețul kW produs la reactoarele 3 și 4

Data actualizării: Data publicării:
hpc_cgi_1_-_sept_2015_cropped

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Blummel, susține că subvenționarea energiei prin contracte pentru diferență poate fi aplicată și în România, pentru reactoarele 3 și 4. Investitorilor le-ar putea fi acoperită de către stat diferența dintre prețul la care vând energia și costul acesteia de producție.

Foto: Centrala nucleară Hinkley Point, Marea Britanie, a beneficiat în premieră de o schemă de susținere a investiției în premieră, respectiv contractele pentru diferență.

Marea Britanie a aplicat un mecanism de sprijin pentru energia nucleară, numit contracte pentru diferență, sistem care asigură investitorii că-și vor recupera costurile, și care poate fi aplicat și în România la proiectul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel, cu ocazia unui summit pe tema energiei nucleare, informează Agerpres.ro.

"Avem o experiență vastă, o istorie lungă de 60 de ani de energie nucleară, o industrie vivace, plină de talent. Au ajuns aici 20 de companii britanice în domeniul nuclear. Știm că în România aveți planuri mari, ambițioase, la Cernavodă este o centrală nucleară de succes, există intenția extinderii duratei de viață a reactorului 1, apoi proiectul reactoarelor 3 și 4 și cred că în toate aceste domenii avem companii care pot ajuta în realizarea acestor ambiții", a spus diplomatul.

Marea Britanie a fost prima țară care a cerut și a primit de la Bruxelles aprobarea unui nou tip de schemă de sprijin pentru industria nucleară, respectiv așa-numite contracte pentru diferență, în baza cărora statul asigură investitorilor diferența dintre prețul din piață al energiei electrice și pragul la care investitorii își recuperează costurile.

Întrebat dacă acest mecanism se poate aplica și în România, pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, ambasadorul a răspuns afirmativ.

"Am găsit pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point (din Marea Britanie, primul pentru care se va aplica această schemă — n.r.) o metodă financiară, adică aceste contracte pentru diferență, care sunt inovative și care sperăm să poată ajuta în realizarea centralei și sunt sigur că acest program poate fi aplicat și în alte țări, precum și în România", a precizat Brummel.

Oficialul a adăugat că este nevoie de aceste ajutoare de stat întrucât investițiile în realizarea unei centrale nucleare sunt foarte mari, iar investitorii au nevoie de o asigurare că își vor recupera investițiile.

În urmă cu un an, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica la acea vreme, a arătat că proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă poate fi implementat cu ajutorul acestor contracte pentru diferență.

"Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism și care în principiu spune următoarele: România este conștientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea și sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar și descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze și să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferență, o serie de facilități fiscale eventual, garanții de stat pentru finanțarea proiectului", preciza oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte dintre aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat și vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

"Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiții. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferență, suntem conștienți că va trebui să trecem printr-un proces de negociere și analiză cu Comisia Europeană și că trebuie ca acest mecanism să facă față mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Și atunci, acordarea acestora este condiționată de parcurgerea cu succes a acestor etape", a adăugat Lulache.

Pe data de 9 noiembrie 2015, reprezentanții Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea unităților 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri