Exerciţiu de simulare a unui accident nuclear la centrala de la Cernavodă. Populația, avertizată să nu intre în panică

Data publicării:
Centrala nucleară de la Cernavodă.
Centrala nucleară de la Cernavodă. Foto: Profimedia

Un exercițiu național care simulează un accident sever la centrala nucleară de la Cernavodă se desfăşoară de azi până joi (3-5 octombrie), anunță Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Specialiștii ISU avertizează populaţia să nu intre în panică, pentru că nu este o situaţie de urgenţă reală.

„Va avea loc exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice «Valahia 2023», care va simula un scenariu de accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Având în vedere faptul că la exerciţiu deplasarea forţelor se va face exact ca la intervenţie, cu semnale acustice şi luminoase, anunţăm şi rugăm populaţia să nu se panicheze, nu este o situaţie de urgenţă reală”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU Dobrogea, potrivit Agerpres.

Exerciţiul, care se va desfăşura timp de 8 ore în fiecare zi, în intervalul orar 9,00 - 17,00, face pare din proiectul Norway Grants - „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România - Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul general al exerciţiului constă în verificarea şi integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), precum şi antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Exerciţiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a unor situaţii de urgenţă nucleară şi radiologică improbabile, astfel asigurând protecţia populaţiei, a mediului înconjurător şi a proprietăţii”, se mai spune în comunicat.

Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum şi cu alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri