Surse: Coaliția a ajuns la un acord pentru prețul la energie, dar nu și pentru perioada în care piața va fi reglementată

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vorbesc la o ședință a Coaliției de guvernare.
Relațiile între UDMR ș partenerii de Coaliție s-au deteriorat simțitor în ultima perioadă. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Coaliția de guvernare s-a reunit, miercuri, pentru a stabili cât vor plăti românii pentru energia electrică. Astfel, în ședință s-au agreat tarifele fixe, dar nu s-a stabilit perioada în care piața va fi reglementată. Consumatorii casnici au trei tarfie, în funcție de consum.

Consumatori casnici ar urma să plătească 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

Pentru IMM-uri, coaliția a stabilit un preț de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori din industrie 1,3 lei/kWh

Instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcașurile de cult ar urma, de asemenea, să plătescă 1 leu/kWh.

Surse oficiale din Coaliție au declarat pentru Digi24.ro că liderii PSD, PNL și UDMR au discutat să reglementeze prețul până în 2025, însă decizia trebuie transpusă într-o ordonanță de ministerul Energiei.

La discuțiile de miercuri, Virgil Popescu nu a participat, fiind plecat în Egipt.

Inițial, prima variantă discutată în Coaliție pentru reglementarea pieței a fost de un an cu posibilitate de prelungire. „Nimeni nu știe care va fi evoluția pe piață”, spun aceleași surse.

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri