Unul dintre vechii membri OPEC părăsește organizația

Data actualizării: Data publicării:
Qatar Looks To 2022 FIFA World Cup
Foto: Guliver/GettyImages

Oficiali ai Qatar, micul stat plin de resurse de gaz, au declarat luni că țara va părăsi cartelul petrolier pe 1 ianuarie, după aproape 60 de ani de apartenență.

Qatar Looks To 2022 FIFA World Cup
Foto: Guliver/GettyImages

Compania petrolieră de stat a țării, Qatar Petroleum, a făcut anunțul într-o serie de tweet-uri. "Decizia de retragere reflectă dorința Qatarului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și creștere a producției sale de gaze naturale", a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, noul ministru de stat pentru afaceri în domeniul energiei, într-unul dintre mesajele apărute pe Twitter.

Qatar a fost supus unui embargo diplomatic și economic de către vecinii săi arabi, inclusiv membrii OPEC Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în ultimele 18 luni. Ca răspuns, Qatar a crescut producția de gaze, principala economie a țării, informează CNN.

OPEC nu are niciun rol pe piața mondială a gazelor naturale. Qatar nu a făcut referire la disputa cu alte state din Golf în anunțul său, subliniind însă planurile de a-și consolida poziția de lider mondial în furnizarea de gaze.

Exporturile sale reprezintă în prezent aproximativ 30% din cererea mondială. "Realizarea strategiei noastre de creștere ambițioasă va necesita fără îndoială eforturi, angajament și dedicare concentrate pentru menținerea și consolidarea poziției Qatarului ca principal producător de gaze naturale", a declarat Al-Kaabi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri