Eugen Teodorovici revine cu precizări despre acordarea serviciilor medicale în funcție de cât plătești la CASS

Data actualizării: Data publicării:
spital grigore alexnadrescu

După ce a susținut nevoia de a exista mai multe variante de servicii medicale plătite de stat în funcție de CASS plătit, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a venit luni cu precizări suplimentare.

Ministrul a spus luni că, odată aplicat noul sistem, nimeni nu va beneficia de mai puține servicii medicale față de cele din prezent. ”Nimeni nu va avea de suferit, mai puțin decât azi ca servicii medicale. Discuția pleacă de la ce este azi. Nimeni nu va fi văduvit de un serviciu primit azi. Se pleacă de la ceea ce e azi într-o eventuală discuție”, a spus el. Aceasta ar însemna deci că beneficiarii care plătesc CASS (contribuții pentru asigurări sociale de sănătate - n.red.) mai mare vor beneficia de servicii medicale suplimentare față de prezent, nu că cei care plătesc CASS mic vor avea la dispoziție mai puține servicii medicale gratuite.

Într-o declarație făcută însă zilele trecute care a surprins opinia publică, ministrul Teodorovici lăsa să se înțeleagă cu totul altceva. Neclaritățile par a fi modalitatea aleasă de a testa reacția opiniei publice.

„În funcție de cât plătești pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plătește CASS, deci implicit o contribuție mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a declarat, vineri, ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

La întrebarea dacă oamenii cu posibilități financiare reduse ar beneficia de mai puține servicii Teodorovici a preferat răspunsul indirect. „Bun, atunci lăsăm sistemul așa și plătim toți la fel, a venit replica lui Teodorovici. Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante pachete de servicii pe care un contibuabil să le primească, nu e normal să fie asta abordarea?” a spus el.

Măsurile sunt suprinzătoare pentru un guvern social - democrat pentru care serviciile medicale de stat trebuie să fie universale, nu indiferent de contribuții.

Ministrul de Finanțe a mai avut și alte abordări mai puțin social-democrate care însă au fost acceptate de Guvernul din care face parte. Printre acestea transferul integral al contribuțiilor sociale și de sănătate la angajat de la angajator, măsură care nu mai este întâlnită în nicio țară din UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri