Euro a ajuns la cea mai mare valoare din 2013

Data publicării:
22032013 20euro-56250

Banca Națională a României a cotat moneda europeană la valoarea de 4,4286 lei pentru un euro. Aceasta este cea mai mare valoare din acest an a monedei euro, după ce la începutul acestei luni s-a aflat la cel mai bun curs din ultima lună.

Atunci, moneda națională a câştigat peste un ban în faţa moneda unică şi a ajuns până la cotaţia de 4,3573 de lei pentru un euro.

În luna februarie, leul a crescut cu 0,5% în faţa monedei europene. S-a apreciat constant şi s-a menţinut sub nivelul de 4,4 lei pentru un euro.

Cum este afectat leul de situația din Cipru

Moneda națională s-a resimţit puternic în contextul în care guvernul din Cipru decisese să taxeze cu 10 procente toate sumele aflate în băncile de acolo. Propunerea a fost respinsă de Parlament, dar a creat nelinişte pe toate pieţele valutare din Europa.

Situaţia tensionată din Cipru se resimte şi în buzunarele românilor. Leul a pierdut la începutul acestei săptămâni peste doi bani în faţa monedei europene, iar cursul publicat luni, de Banca Naţională a urcat la 4,4170 lei pentru un euro.

Economiştii preconizează însă că perioada următoare nu va fi una liniştită pentru leu. Această depreciere va creşte şi mai mult numărul restanţierilor la bănci, ajuns acum la un record istoric - peste 750.000 de persoane au întârziat mai mult de o lună cu plata ratelor.

Valoarea totală a restanţelor a ajuns la 9,5 miliarde de lei, iar jumătate din sumă este pentru creditele în euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri